BEZPŁATNA DOSTAWA PACZKOMATY INPOST POWYŻEJ 99,00 zł

Czy batony proteinowe można jeść na redukcji?

Czy batony proteinowe można jeść na redukcji?

Redukcja tkanki tłuszczowej i odchudzanie rządzą się swoimi prawami. Do zgubienia zbędnych kilogramów kluczowa jest zdrowa, zbilansowana dieta z odpowiednio określonym deficytem kalorycznym oraz dyscyplina treningowa. Cennym wsparciem mogą okazać się również suplementy diety, w tym popularne w okresie odchudzania spalacze tłuszczu. Podpowiadamy czego nie jeść na redukcji, żeby osiągnąć wymarzone efekty? Odpowiadamy również na często zadawane pytania: co jeść na redukcji, aby wspomóc proces kontrolowania wagi? Czy jeść batony proteinowe na redukcji?

  1. Redukcja a pożywienie – zasady odchudzania
  2. Co jeść na redukcji?
  3. Czego nie jeść na redukcji?
  4. Batony proteinowe a redukcja masy
  5. Kiedy jeść batony proteinowe?

Redukcja a pożywienie – zasady odchudzania

Wszelkie głodówki podczas odchudzania już dawno odeszły w zapomnienie. Kluczem do sukcesu jest motywacja, cierpliwość i trzymanie się postanowień. Kluczowym punktem skutecznej redukcji tkanki tłuszczowej jest ustalenie właściwego deficytu energetycznego. Co to oznacza?

  • Zbyt mały deficyt nie spowoduje, że metabolizm zacznie pozyskiwać energię z tkanki tłuszczowej.
  • Przesadny deficyt doprowadzi do głodu, co może skutkować efektem jojo i utratą masy mięśniowej w wyniku pozyskiwania przez organizm energii z białka.

Wielkość deficytu musi być dostosowana do indywidualnych potrzeb: aktualnej wagi ciała, poziomu aktywności fizycznej, dotychczasowej liczby spożywanych kalorii i wyznaczonego celu. Warto rozpocząć redukcję od deficytu na poziomie 200 kalorii, a następnie sukcesywnie go zwiększać.

W trakcie procesu odchudzania istotne są składniki wykorzystywane w posiłkach. W tym przypadku należy postawić na zdrowe i pełnowartościowe produkty spożywcze, a zrezygnować lub mocno ograniczyć(!) przetworzoną żywność. Należy pamiętać, że oprócz ilości spożywanego jedzenia liczy się także jego jakość. Duże znaczenie ma również właściwe nawodnienie, które pozwala zarówno stłumić głód, jak i zwiększyć tempo przemiany materii oraz wspomóc oczyszczanie ustroju.

Co jeść na redukcji?

  • chude białe mięso i wędliny
  • ryby morskie i owoce morza
  • mleko 2%, chudy nabiał, jajka
  • rośliny strączkowe, soja i tofu
  • świeże owoce i warzywa
  • pestki, nasiona, orzechy i ich przetwory np. kremy
  • roślinne tłuszcze np. awokado, olej lniany, oliwa z oliwek
  • kasze, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo i makaron

Dobrym rozwiązaniem w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej są zupy i kremy. To świetny sposób, aby zagwarantować organizmowi optymalne ilości cennych w diecie warzyw i właściwe nawodnienie. Co istotne, zupy są niskokaloryczne i można je serwować z różnorodnymi dodatkami. To pyszne urozmaicenie diety.

Czego nie jeść na redukcji?

Należy przede wszystkim zrezygnować ze słodyczy, słonych przekąsek i gazowanych, kolorowych napojów. Produkty przetworzone to głównie sól, cukier i utwardzone tłuszcze, które stanowią solidną porcję pustych kalorii.

Podczas redukcji tkanki tłuszczowej warto ograniczyć ilość spożywanego czerwonego mięsa, tłustego nabiału, białego pieczywa i ryżu. Dobrze jest także zmniejszyć lub całkowicie zrezygnować z picia alkoholu – nie tylko z uwagi na kalorie, ale przede wszystkim w trosce o zdrowie.

Należy pamiętać, że to dieta stanowi narzędzie do pracy nad własnym ciałem. Dla osób ćwiczących rekreacyjnie, które nie są profesjonalnymi zawodnikami, dobre efekty przynosi zasada 80/20, czyli 80% starań i 20% przyjemności.

Czytaj równieżBezpieczne odchudzanie – czego nie należy robić podczas redukcji wagi?
bezpieczne-odchudzanie-1

Batony proteinowe a redukcja masy

Wiele osób w trakcie odchudzania zastanawia się nad tym, czy jeść batony proteinowe na redukcji? Wszystko jest tak naprawdę uzależnione od liczby spożywanych kalorii w trakcie dnia. Jeżeli baton mieści się w dobowym bilansie, to nie ma żadnego problemu, aby pojawił się jako forma zdrowej przekąski podczas odchudzania. Zwłaszcza że batony białkowe są świetną alternatywą dla wysokokalorycznych słodyczy. Dlaczego?

  • zawierają solidną porcję pełnowartościowego białka
  • w ich składzie występuje błonnik, który pomaga przedłużyć uczucie sytości
  • mają znikomą ilość cukru – ich słodycz nadają niskokaloryczne słodziki
  • pomagają ograniczyć podjadanie pomiędzy posiłkami np. tuczących deserów czy wspomnianych słodyczy

Czy jeść batony proteinowe na redukcji? Jeżeli Twoja dieta i liczba spożywanych kalorii w trakcie dnia na to pozwalają, to nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań! Pamiętaj jednak, aby wybierać produkty sprawdzone, zarówno pod względem jakości, smaku oraz składu. Zapoznaj się z ofertą marki Olimp Sport Nutrition, w której nie brakuje przepysznych białkowych batonów! Olimp Gladiator®, Olimp Matrix® Pro 32 czy Olimp Protein Bar to tylko niektóre z propozycji batonów, które można uwzględnić w diecie podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Wszystkie dostępne w niesamowitych smakach!

Kiedy jeść batony proteinowe?

Batony białkowe mogą być spożywane o dowolnej porze dnia i niekoniecznie muszą być traktowane jako forma przekąski czy deseru. Z powodzeniem można je wykorzystać jako dodatek do śniadania np. owsianki, omletów lub naleśników. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby batony proteinowe stanowiły szybkie i wygodne uzupełnienie cennego białka po skończonym treningu. Nie ma znaczenia rodzaj uprawianego sportu. Batony z białkiem są często wybierane jako forma uzupełnienia diety przez kulturystów, piłkarzy, biegaczy, fanów jazdy na rowerze czy miłośników sztuk walki. To także pyszne i zarazem zdrowe rozwiązanie dla osób, które przestrzegają zasad zbilansowanego odżywiania i poszukują fit przekąsek do pracy na uczelnię lub chcą mieć „pod ręką” coś pysznego i zdrowego w podróży.

PolecamyCo podjadać między treningami? Zdrowe przekąski na co dzień
co-podjadac-miedzy-treningami-2 (1)