Redukcja tkanki tłuszczowej i odchudzanie rządzą się swoimi prawami. Do zgubienia zbędnych kilogramów kluczowa jest zdrowa, zbilansowana dieta z odpowiednio określonym deficytem kalorycznym oraz dyscyplina treningowa. Cennym wsparciem mogą okazać się również suplementy diety, w tym popularne w okresie odchudzania spalacze tłuszczu. Podpowiadamy czego nie jeść na redukcji, żeby osiągnąć wymarzone efekty? Odpowiadamy również na często zadawane pytania: co jeść na redukcji, aby wspomóc proces kontrolowania wagi? Czy jeść batony proteinowe na redukcji?
Wszelkie głodówki podczas odchudzania już dawno odeszły w zapomnienie. Kluczem do sukcesu jest motywacja, cierpliwość i trzymanie się postanowień. Kluczowym punktem skutecznej redukcji tkanki tłuszczowej jest ustalenie właściwego deficytu energetycznego. Co to oznacza?
Wielkość deficytu musi być dostosowana do indywidualnych potrzeb: aktualnej wagi ciała, poziomu aktywności fizycznej, dotychczasowej liczby spożywanych kalorii i wyznaczonego celu. Warto rozpocząć redukcję od deficytu na poziomie 200 kalorii, a następnie sukcesywnie go zwiększać.
W trakcie procesu odchudzania istotne są składniki wykorzystywane w posiłkach. W tym przypadku należy postawić na zdrowe i pełnowartościowe produkty spożywcze, a zrezygnować lub mocno ograniczyć(!) przetworzoną żywność. Należy pamiętać, że oprócz ilości spożywanego jedzenia liczy się także jego jakość. Duże znaczenie ma również właściwe nawodnienie, które pozwala zarówno stłumić głód, jak i zwiększyć tempo przemiany materii oraz wspomóc oczyszczanie ustroju.
Dobrym rozwiązaniem w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej są zupy i kremy. To świetny sposób, aby zagwarantować organizmowi optymalne ilości cennych w diecie warzyw i właściwe nawodnienie. Co istotne, zupy są niskokaloryczne i można je serwować z różnorodnymi dodatkami. To pyszne urozmaicenie diety.
Należy przede wszystkim zrezygnować ze słodyczy, słonych przekąsek i gazowanych, kolorowych napojów. Produkty przetworzone to głównie sól, cukier i utwardzone tłuszcze, które stanowią solidną porcję pustych kalorii.
Podczas redukcji tkanki tłuszczowej warto ograniczyć ilość spożywanego czerwonego mięsa, tłustego nabiału, białego pieczywa i ryżu. Dobrze jest także zmniejszyć lub całkowicie zrezygnować z picia alkoholu – nie tylko z uwagi na kalorie, ale przede wszystkim w trosce o zdrowie.
Należy pamiętać, że to dieta stanowi narzędzie do pracy nad własnym ciałem. Dla osób ćwiczących rekreacyjnie, które nie są profesjonalnymi zawodnikami, dobre efekty przynosi zasada 80/20, czyli 80% starań i 20% przyjemności.
Czytaj również: Bezpieczne odchudzanie – czego nie należy robić podczas redukcji wagi?
Wiele osób w trakcie odchudzania zastanawia się nad tym, czy jeść batony proteinowe na redukcji? Wszystko jest tak naprawdę uzależnione od liczby spożywanych kalorii w trakcie dnia. Jeżeli baton mieści się w dobowym bilansie, to nie ma żadnego problemu, aby pojawił się jako forma zdrowej przekąski podczas odchudzania. Zwłaszcza że batony białkowe są świetną alternatywą dla wysokokalorycznych słodyczy. Dlaczego?
Czy jeść batony proteinowe na redukcji? Jeżeli Twoja dieta i liczba spożywanych kalorii w trakcie dnia na to pozwalają, to nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań! Pamiętaj jednak, aby wybierać produkty sprawdzone, zarówno pod względem jakości, smaku oraz składu. Zapoznaj się z ofertą marki Olimp Sport Nutrition, w której nie brakuje przepysznych białkowych batonów! Olimp Gladiator®, Olimp Matrix® Pro 32 czy Olimp Protein Bar to tylko niektóre z propozycji batonów, które można uwzględnić w diecie podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Wszystkie dostępne w niesamowitych smakach!
Batony białkowe mogą być spożywane o dowolnej porze dnia i niekoniecznie muszą być traktowane jako forma przekąski czy deseru. Z powodzeniem można je wykorzystać jako dodatek do śniadania np. owsianki, omletów lub naleśników. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby batony proteinowe stanowiły szybkie i wygodne uzupełnienie cennego białka po skończonym treningu. Nie ma znaczenia rodzaj uprawianego sportu. Batony z białkiem są często wybierane jako forma uzupełnienia diety przez kulturystów, piłkarzy, biegaczy, fanów jazdy na rowerze czy miłośników sztuk walki. To także pyszne i zarazem zdrowe rozwiązanie dla osób, które przestrzegają zasad zbilansowanego odżywiania i poszukują fit przekąsek do pracy na uczelnię lub chcą mieć „pod ręką” coś pysznego i zdrowego w podróży.
Polecamy: Co podjadać między treningami? Zdrowe przekąski na co dzień
Komentarze
klientów
Dodaj swój komentarz
Napisz recenzję
Ostatnie
Artykuły
Dlaczego pracownicy fizyczni potrzebują więcej magnezu?
Jak sok z buraka wspomaga sportowców? Dlaczego warto go pić?
Magnez w ampułkach – wsparcie dla sportowców
Białko w saszetkach a dieta – jak włączyć je do codziennego planu żywieniowego?