Co to jest witamina D? Większość z nas wie, że to jedna z niezbędnych witamin dla codziennej diety i mocnych kości. Nie mniej jednak wciąż można trafić na wątpliwości związane np. z dawkowaniem czy sposobem stosowania witaminy D.
Witamina D to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Występuje w postaci:
Kalcyferole można więc dostarczyć organizmowi wraz z codzienną dietą. Niemniej jednak głównym sposobem, aby zadbać o optymalny poziom witaminy D jest synteza skórna i ekspozycja na światło słoneczne.
Jeżeli chodzi o roślinne źródła witaminy D, to w diecie powinny znaleźć się przede wszystkim grzyby. Na szczególną uwagę zasługują borowiki, pieczarki, smardze oraz kurki. Warto pamiętać, że producenci niektórych artykułów spożywczych (np. płatków kukurydzianych, soku pomarańczowego) decydują się na dodatek witaminy D, argumentując to chęcią zwiększenia wartości odżywczej danego produktu.
W przypadku cholekalcyferolu (D3) sprawa jest prosta, ponieważ głównym źródłem witaminy D są produkty pochodzenia zwierzęcego. Mowa o świeżych rybach morskich jak np. węgorz, łosoś lub śledzie. Witamina D3 występuje także w mleku i w jego przetworach, które zawierają co najmniej 2% tłuszczu.
Gdzie jeszcze jest witamina D? Należy tutaj wspomnieć o żółtym serze i serze kozim oraz żółtkach.
Dawkowanie witaminy D często rodzi wątpliwości. W praktyce polskie normy dotyczące stosowania kalcyferoli są wyjątkowo proste do zapamiętania. Dobowa dawka witaminy D dla niemowląt (0-11 miesięcy) wynosi 10 µg. Natomiast dzieci, chłopcy i dziewczęta, dorośli mężczyźni i kobiety, seniorzy oraz ciężarne i matki karmiące piersią powinni stosować porcję 15 µg. Ilość ta została wyznaczona na podstawie wskaźnika AI, czyli poziomu wystarczającego spożycia.
Kiedy dieta okazuje się niewystarczająca, można wspomóc się suplementacją. Należy jednak pamiętać, że suplementy diety stanowią wyłączenie dodatek do zbilansowanego odżywiania i powinny być traktowane jako zamienniki diety. Decyzję o suplementacji witaminą D warto skonsultować z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. Pomocne może okazać się również badanie sprawdzające poziom witaminy D we krwi.
Jak zaplanować stosowanie suplementów z kalcyferolem? Który sposób przyjmowania witaminy D przed, czy po jedzeniu będzie korzystniejszym wsparciem dla diety?
Tak naprawdę pora stosowania witaminy D nie ma znaczenia. O wiele istotniejszy jest fakt, że kalcyferole są produktami rozpuszczalnymi w tłuszczach. Dlatego zdecydowanie lepszym wyborem będzie przyjmowanie kapsułek, tabletek lub shotów z witaminą D w trakcie, lub po zakończonym posiłku.
Funkcje witaminy D są w głównej mierze związane z układem kostnym i aparatem ruchu. Kalcyferole poprawiają wchłanianie i wykorzystanie wapnia oraz fosforu z pożywienia. Oba pierwiastki to z kolei główne składniki masy mineralnej kości. Oznacza to, że suplementacja witaminą D pozwala zadbać o wytrzymałość struktur kostnych.
Inne właściwości witaminy D.
Od czego jest witamina D dla sportowców? Rola witaminy D u osób trenujących amatorski i wyczynowo jest w głównej mierze związana z układem ruchu. Utrzymanie optymalnego poziomu wapnia i fosforu może korzystnie wpływać na gęstość mineralną kości. Tym samym kości zyskują dodatkowe zabezpieczenie przed urazami, które mogą powstać np. w trakcie intensywnych przygotowań sezonu lub podczas zawodów sportowych.
Osobną kwestią jest fakt, że wapń ma znaczenie dla prawidłowej pracy mięśni. Nie można zapominać, że niedobory wapnia sprzyjają występowaniu mimowolnych i bolesnych skurczów mięśni. Co więcej, wapń wspiera optymalne przekaźnictwo nerwowe.
Suplementy diety zawierające witaminę D są często rekomendowana osobom w podeszłym wieku. Wynika to przede wszystkim ze wspomnianego już oddziaływania witaminy D na kości i zęby. Pomoc w poprawie przyswajalności i wykorzystania wapnia oraz fosforu zawartych w pożywieniu jest natomiast ważna w kontekście utrzymania dobrego stanu narządu ruchu. Masa mineralna kości spada wraz z wiekiem, co skutkuje m.in. trwałymi urazami wskutek upadków lub osteoporozą.
Suplementy zawierające witaminę D mogą występować w formie monopreparatów lub produktów multiskładnikowych. Wybór danego suplementu powienien być ściśle związany z indywidualnymi potrzebami organizmu m.in. wiekiem, masą ciała czy poziomem aktywności fizycznej. Duże znaczenie odgrywa również położenie geograficzne miejsca pobytu. Osoby mieszkające na obszarach o niewielkim nasłonecznieniu mogą sięgnąć po suplementy z większą dawką witaminy D.
W przypadku monopreparatów z witaminą D marka Olimp Labs oferuje m.in. suplementy diety w kapsułkach i tabletkach z serii Gold-Vit®. Produkty zawierają od 2000 do 4000 IU witaminy D i są przeznaczone dla różnych grup wiekowych: noworodków i niemowląt, dzieci i osób dorosłych.
Jeśli zaś chodzi o suplementy z witaminą D i dodatkami, należy wymienić tabletki Olimp Calcium D3 Forte oraz Olimp Chela-Calcium D3, które stanowią połączenie witaminy D z wapniem. Inny suplement diety z tej grupy to dostępny w postaci kapsułek lub wygodnych w stosowaniu shotów Olimp Chela-Mag B6®+D3.
Witamina D występuje również w składzie produktów marki Olimp Sport Nutrition m.in. w popularnym wśród sportowców suplemencie Olimp Iso Plus® Powder czy Olimp Odpormax® Immuno Xplode® Powder.
Sklep Olimp Store oferuje witaminę D przygotowaną w nowoczesnych laboratoriach firmy farmaceutycznej Olimp Laboratories. To jeden z czołowych producentów suplementów diety i odżywek dla sportowców czego dowodem jest ponad 30 lat doświadczenia.
Odwiedzając stronę internetową sklepu Olimp Store lub salon stacjonarny, można liczyć na:
Cena witaminy D w suplementach marki Olimp Labs idzie w parze z oferowaną jakością. Każdy produkt jest przygotowywany z wysokiej klasy surowców, które są badane pod kątem czystości, w tym m.in. na obecność niebezpiecznych poziomów metali ciężkich. To właśnie dlatego suplementy produkowane przez firmę farmaceutyczną Olimp Laboratories stanowią wybór setek osób z całego świata, w tym wielu profesjonalnych zawodników różnych dyscyplin sportowych.