Roślinne źródła protein są coraz chętniej wprowadzane do codziennej diety. Białko roślinne stanowi bowiem dobre źródło cennych aminokwasów, a ponadto pozwala zachować zróżnicowane odżywianie. Jednym z najpopularniejszych przykładów roślinnych protein jest białko sojowe, które często występuje w formie odżywki określanej mianem SPI.
To nic innego jak proteiny, które znajdują się w nasionach soi – popularnej rośliny strączkowej. Soja oraz produkty z niej wytworzone (np. sojowe odżywki białkowe, tofu czy tempeh) od wielu lat stanowią podstawowy punkt w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Sojowe białko w niczym bowiem nie ustępuje proteinom, które pochodzą ze źródeł odzwierzęcych: jaj, białego i czerwonego mięsa, ryb czy mleka i jego przetworów.
Proteiny sojowe są rekomendowane kobietom z uwagi na występujące w nich fitoestrogeny. To związki, które mogą wspierać regulację żeńskiej gospodarki hormonalnej. Dzięki temu mogą okazać się wyjątkowo wartościowe m.in. w okresie menopauzy. Niemniej jednak należy pamiętać, że suplementacja w żadnym stopniu nie zastąpi fachowej porady lekarza czy dietetyka klinicznego.
Czy wobec powyższego proteiny sojowe są niebezpieczne dla mężczyzn? Nic bardziej mylnego! Mężczyźni mogą spożywać soję, ale muszą pamiętać o zachowaniu umiaru. Szacuje się, że dzienna porcja, która jest optymalna dla męskiej gospodarki hormonalnej, nie powinna przekraczać 30 g nasion soi.
Przede wszystkim warto obalić jeden istotny mit, mianowicie, że sojowe białko jest niepełnowartościowe. Białko pozyskiwane z nasion soi charakteryzuje się bogatym profilem aminokwasowym, który np. w porównaniu do serwatki zawiera znacznie więcej argininy. Arginina jest aminokwasem względnie egzogennym, który często występuje w składzie odżywek przedtreningowych i NO boosterów.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze, 100 g suchych nasion soi zawiera:
Soja jest rośliną strączkową, która stanowi źródło błonnika pokarmowego. W 100 g suchych nasion jest ok. 16 g błonnika. Ponadto należy wspomnieć, że soja zawiera też wiele innych, wartościowych dla diety składników. Mowa tu m.in. witaminie C, witaminach z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 i kwas foliowy), witamina A i E oraz minerałach (cynk, magnez, wapń, potas, fosfor, jod, mangan, miedź i sód).
Wielu profesjonalnych zawodników sportowych bazuje na diecie roślinnej. W przypadku wegetarian dopuszczalne jest pozyskiwanie protein z nabiału i jajek. Restrykcyjne natomiast podejście wegan sprawia, że białko jest dostarczane wyłącznie z roślin. Jakie są źródła białka dla sportowców, którzy stronią od produktów odzwierzęcych?
Izolowane białko sojowe to główny składnik odżywek proteinowych rekomendowanych dla osób ćwiczących i miłośników zdrowego trybu życia. Jedną z zalet takiego białka jest wysoki poziom biodostępności spośród większości roślinnych źródeł protein. Odżywki zawierające izolat białka sojowego SPI przeważnie charakteryzuje wręcz znikoma zawartość węglowodanów i tłuszczu.
Produkty spożywcze często w składzie zawierają hydrolizowane białko sojowe, które ma na celu m.in. wzmocnienie smaku przetworów mięsnych. Niemniej jednak nie stanowi składnika odżywek proteinowych. Obecność w składzie suplementu takiego składnika raczej powinna budzić wątpliwość.
Należy pamiętać, że soja i inne źródła roślinnego białka z powodzeniem mogą być stosowane przez osoby, które niekoniecznie preferują diety wegańskie i wegetariańskie. Włączenie do codziennej diety odżywki z proteinami sojowymi pozwoli na zróżnicowanie dotychczasowego sposobu odżywiania, a oprócz cennego białka posłuży jako ekstra źródło błonnika.
W ofercie marki Olimp Sport Nutrition nie mogło zabraknąć odżywki białkowej na bazie soi. Suplement diety Olimp Sojavit® 85 to wysokiej jakości izolowane proteiny sojowe, które są dostępne w dwóch wariantach:
Produkt został wzbogacony L-karnityną i lecytyną.
Cena produktu Olimp Sojavit® 85 idzie w parze z jakością, jaką oferuje firma farmaceutyczna Olimp Laboratories. To ponad 30 lat doświadczenia w produkcji wysokiej jakości suplementów diety dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Preparaty spełniają surowe normy jakościowe. Do ich produkcji wykorzystywane są wysokiej klasy surowce, które poddawane są m.in. badaniom na obecność niebezpiecznych poziomów metali ciężkich.
Oprócz Olimp Sojavit® 85, który jest chętnie wybieranym suplementem diety, w przypadku odżywek białkowych można wspomnieć o innym produkcie marki Olimp Sport Nutrition zawierającym soję – Olimp Provit® 80. Skład suplementu diety bazuje na izolowanych proteinach soi i dodatku koncentratu białka serwatki. Oba produkty świetnie sprawdzą się do procesu budowania masy mięśniowej i realizacji założeń planu dietetycznego.
Sklep internetowy Olimp Store oraz salony stacjonarne oferują setki produktów, począwszy od suplementów diety i odżywek, po żywność funkcjonalną, odzież i akcesoria treningowe. Profesjonalna obsługa, szybka wysyłka, liczne promocje i wyprzedaże, a przede wszystkim bogaty wybór produktów sprawiają, że każdy miłośnik zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej znajdzie tutaj coś dla siebie.
Zdecydowanie tak! Odżywki proteinowe na bazie izolatu soi są godne polecenia. Wysoka zawartość pełnowartościowego białka stanowi świetny sposób, aby wspomóc proces budowania masy i pracy nad umięśnioną sylwetką. Przekonaj się o tym, sięgając po białko sojowe marki Olimp Sport Nutrition!