Zwolennicy diet roślinnych muszą pamiętać, że brak produktów odzwierzęcych jest równoznaczny z niedostatkiem różnorodnych składników. Dlatego weganie i wegetarianie muszą zadbać o odpowiednią suplementację. Które witaminy w diecie wegańskiej są szczególnie istotne? Czego najczęściej brakuje weganom? Jakie witaminy powinni brać weganie w przypadku suplementacji?
Niedobory w diecie wegańskiej dotyczą przede wszystkim witaminy B12. Ta witamina powinna stanowić podstawę w suplementacji wegan i wegetarian, gdyż jej głównymi źródłami są produkty odzwierzęce. Witamina B12 jest przede wszystkim dostarczana wraz z mięsem, podrobami (zwłaszcza nerki i wątroba), rybami, jajami i owocami morza. Ponadto witamina B12 występuje w mleku i jego przetworach np. serach pleśniowych czy jogurtach naturalnych. I choć rzeczywiście istnieją roślinne źródła tej witaminy w diecie wegańskiej (m.in. algi morskie, czystek), to jednak zawartość i przyswajalność B12 z tych produktów jest wręcz znikoma. Rola witaminy B12 jest niezwykle ważna, gdyż odpowiada ona m.in. prawidłową produkcję czerwonych krwinek i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Suplement marki Olimp Labs - B12 Max to idealny sposób, aby uzupełnić dietę w wyżej wymieniony składnik i nie dopuścić do niedoboru tej witaminy w diecie wegańskiej. Suplement zawiera aż 700 µg wysokiej jakości witaminy B12 w postaci małych tabletek. Preparat jest całkowicie wolny od składników odzwierzęcych i został stworzony z myślą o weganach i wegetarianach.
Polecamy: Czy suplementy wegańskie są na pewno wegańskie? Jakich substancji na etykiecie unikać?
Jeżeli ktoś zastanawia się, czego najczęściej brakuje weganom, to z pewnością wskazać na witaminę D3. Składnik ten przede wszystkim występuje w tłustych rybach morskich, jajach i tłustym nabiale. Witaminy D pomaga w: prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśni. Ponadto przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu wapnia i wspiera w jego prawidłowej przyswajalności oraz korzystnie wpływa na zachowanie zdrowych kości.
Produkt, który mogą wykorzystać weganie i wegetarianie do uzupełnienia diety w witaminę D3 to Olimp Gold-Vit® D3 + K2 Forte Shot. Suplement występuje w formie niewielkiej ampułki typu shot wypełnionej płynem o malinowym smaku. Takiego shota można mieć zawsze przy sobie i sięgnąć po produkt w dowolnym momencie. W składzie produktu zawarto cenny dodatek witaminy K2, która jest świetną formą wsparcia dla utrzymania zdrowych kości i procesu krzepnięcia krwi.
Skoro wiadomo jakie witaminy powinni brać weganie, to warto zwrócić uwagę na inne, równie istotne składniki w codziennej diecie. Nie można tutaj pominąć nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Istnieje wiele roślinnych źródeł kwasów omega-3 (np. olej lniany, orzechy, awokado, nasiona słonecznika, pestki dyni czy sezam). Nie mniej jednak zawierają one głównie kwas alfa-linolenowy (ALA), którego zadaniem ALA jest utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Pozostałe dwa kwasy – dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA) – występują przede wszystkim w tłustych rybach morskich i owocach morza. Oba kwasy są niezwykle istotne dla zdrowia, gdyż pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu:
Coraz częściej mówi się o oleju z alg morskich, ale to wciąż nowatorski i trudno dostępny produkt. Dlatego osoby stroniące od produktów zwierzęcych, a zwłaszcza ryb, powinny zadbać o suplementację kwasów omega-3 w formie kapsułek. Takim preparatem jest Olimp Gold Omega 3™ D3+K2. Oprócz cennych kwasów tłuszczowych suplement diety zawiera dodatek wcześniej wspomnianych witamin. Co więcej, produkt jest dostępny w specjalnej edycji dla sportowców, których dieta może wymagać znacznie większego zapotrzebowania niż osób przeciętnych.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 i witaminy w diecie wegańskiej (witamina B12, witamina D) to nie wszystko. Pozbawiona składników odzwierzęcych dieta roślinna wymaga suplementacji minerałów takich jak: cynk, selen, wapń oraz żelazo, które m.in. pomagają w: prawidłowym funkcjonowaniu odporności (cynk, selen, żelazo), utrzymaniu zdrowych kości (cynk, wapń), prawidłowym metabolizmie składników odżywczych (cynk), transporcie tlenu w organizmie (żelazo) i produkcji czerwonych krwinek (żelazo).
W jaki sposób weganie i wegetarianie mogą uzupełnić wymienione wyżej minerały w codziennej diecie?