BEZPŁATNA DOSTAWA INPOST PACZKOMAT® 24/7 OD 99 zł 
BEZPŁATNA DOSTAWA PRZEZ INPOST PACZKOMAT® 24/7 PRZEDPŁATA OD 99 zł

Ryż w diecie sportowca – przyjaciel czy wróg?

Ryż w diecie sportowca – przyjaciel czy wróg?

Ryż w diecie sportowca to nic zaskakującego. Wiele osób ćwiczących docenia go m.in. za łatwe i szybkie przygotowanie. Niestety wokół ryżu pojawiło się wiele różnych mitów, które warto rozwiać. Czy ryż jest dobry na mięśnie? Czy ryż jest dobry na odchudzanie? Jaki ryż dla sportowców będzie najlepszy? Z czym jeść ryż przed treningiem?

  1. Dlaczego sportowcy jedzą ryż?
  2. Ryż przed czy po treningu?
  3. Ryż a odchudzanie – czy należy go unikać?

Dlaczego sportowcy jedzą ryż?

Zróżnicowana dieta jest niezbędna, aby sportowcy mogli osiągnąć wymarzoną sylwetkę i zrealizować wyznaczone cele treningowe. Ryż w diecie osób ćwiczących nie jest przypadkowym wyborem, bo zawiera on wiele wartościowych składników.

Czy ryż jest dobry? To kwestia indywidualnych preferencji smakowych. Biały ryż ma dość uniwersalny smak, więc można go z powodzeniem wykorzystywać w daniach słodkich i słonych. Z kolei brązowa odmiana ryżu ma dość specyficzny posmak i niekoniecznie sprawdzi się w formie składnika deserów.

Czy ryż to dobre źródło węglowodanów?

Związek pomiędzy ryżem a sportem wynika w głównej mierze z dużej zawartości cennych węglowodanów. Porcja 100 g ugotowanego białego ryżu długoziarnistego zawiera 28 g węglowodanów.

Węglowodany to z kolei jeden z głównych zasobów energetycznych do intensywnej pracy na treningach. Ryż można spożywać zarówno przed zaplanowanymi ćwiczeniami, jak i po skończonym treningu. W obu przypadkach pozwoli to uzupełnić cenne zapasy glikogenu.

Ryż a ćwiczenia i sytość

Ryż jest także wartościowym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pozwala na przedłużenie uczucia sytości. W dodatku ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Pamiętajmy jednak, że biały ryż nie zawiera tak dużo błonnika, jak inne odmiany np. ryż brązowy.

Ryż a sport i cenne mikroelementy

Ryż w diecie to także świetne źródło licznych minerałów. Jego obecność w diecie pozwala uzupełnić:

  • cynk,
  • fosfor,
  • magnez,
  • mangan,
  • miedź,
  • selen,
  • żelazo.

Ryż zawiera również witaminy z grupy B. Składniki jak tiamina, kwas foliowy czy witamina B6 są szczególnie istotne w kontekście aktywności fizycznej. Tym witaminom przypisuje się bowiem m.in. wsparcie w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w zmniejszeniu uczucia zmęczenia i znużenia.

Eksplozja smaku i nowości! W Olimp Store!
olimp_nowosci_banner_olimp_store_981x443_jpg (1)

Ryż przed czy po treningu?

Jak widać istnieje realna zależność pomiędzy obecnością w diecie ryżu a ćwiczeniami. Kiedy zatem najlepiej go spożywać? Warto jeść ryż przed czy po treningu?

Wiele osób posiłek z ryżem spożywa po treningu. I nic w tym złego. Taki posiłek pozwala na odnowę zapasów energii, która została wykorzystana podczas wykonywanych ćwiczeń.

Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby porcję ryżu zawierał posiłek przedtreningowy. Tym sposobem dostarczymy cenne węglowodany, dzięki którym zyskamy dodatkową energię.

Co jednak w przypadku, kiedy nie mamy możliwości na przygotowanie pełnowartościowego posiłku przed lub po treningu, który będzie zawierał porcję „węgli”? Rozwiązaniem może okazać się krem ryżowy marki Olimp Sport NutritionCream of Rice. To wyjątkowy w kleik ryżowy pozbawiony dodatku cukrów (zawiera substancje słodzące), o niskiej zawartości tłuszczu. Dzięki formie instant produkt jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Krem ryżowy jest lekkostrawny i występuje w dwóch smakach (czekolada i wanilia). Z powodzeniem można go łączyć z innymi produktami takimi jak:

  • gorzka czekolada lub kakao,
  • twaróg lub serek wiejski,
  • świeże lub mrożone owoce,
  • jogurt naturalny lub islandzki,
  • orzechy lub krem orzechowy,
  • odżywka białkowa,
  • Olimp Whey Protein Complex 100%.

Ryż a odchudzanie – czy należy go unikać?

Osoby starające się „zrzucić” kilka zbędnych kilogramów często unikają spożywania produktów bogatych w węglowodany. Wówczas ich dieta zostaje pozbawiona m.in. wspomnianego ryżu. Należy jednak pamiętać, że podstawą skutecznego odchudzania jest zdrowe i zróżnicowane odżywianie (deficyt kaloryczny) oraz regularna aktywność fizyczna.

Czy ryż jest kaloryczny? Tak, co wynika z dużej zawartości węglowodanów. To jednak nie oznacza, że należy go unikać w trakcie odchudzania! Podstawą jest oczywiście dokładne wyliczenie dziennego zapotrzebowania energetycznego, a następnie ustalenie odpowiedniego deficytu. Wiedząc, ile węglowodanów można spożyć konkretnego dnia, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wkomponować w to odpowiednią ilość ryżu.

Dla niektórych osób, zwłaszcza tych, które cenią sobie wygodę i czas, może być nieznośne odmierzanie konkretnej porcji ryżu i konieczność jego przyrządzania. Co więcej warto pamiętać, że kaloryczność ryżu zmienia się wraz z obróbką termiczną. Dlatego o wiele łatwiejszym i bardziej wygodnym rozwiązaniem jest przygotowanie deseru ryżowego Olimp Cream of Rice!

Ten produkt jest nie tylko błyskawiczny w przygotowaniu, ale i gwarantuje stałą kaloryczność. Porcja 33 g kremu ryżowego marki Olimp Sport Nutrition dostarcza 117 kalorii i 26 g węglowodanów (smak czekoladowy). Ponadto produkt pomaga wzbogacić dietę w wiele cennych witamin, w tym witaminy z grupy B.