BEZPŁATNA DOSTAWA PACZKOMATY INPOST POWYŻEJ 99,00 zł

Poznaj Soplówkę Jeżowatą - grzyba, który pomaga od lat!

Poznaj Soplówkę Jeżowatą - grzyba, który pomaga od lat!

Grzyb Lion’s Mane, czyli soplówka jeżowata (Hericium erinaceus, Yamabushitake) ze względu na cenne właściwości od tysięcy lat jest częścią kultury azjatyckiej i Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. To grzyb przypominający wyglądem lwią grzywę lub sople lodu, który należy do grupy adaptogenów. Czym dokładnie jest Lion’s Mane soplówka jeżowata? Na co działa soplówka jeżowata?

  1. Co to jest soplówka jeżowata?
  2. Soplówka jeżowata – właściwości
  3. Suplement diety Olimp Lion’s Mane Mushroom

Co to jest soplówka jeżowata?

Grzyb Lion’s Mane, znany również jako soplówka jeżowata jest zaliczany do grupy adaptogenów, czyli związków pochodzenia naturalnego, które mogą korzystnie wpływać na zdolności przystosowawcze (adaptacyjne) organizmu w odpowiedzi na niekorzystne warunki środowiskowe. Grzyb ten, co jest niezwykle istotne, nie wykazuje właściwości psychoaktywnych. Nie wpływa również w żaden sposób na percepcję!

Czy soplówka jeżowata jest jadalna? Tak. Smak tego grzyba, który wyglądem przypomina lwią grzywę, jest podobny do smaku homara. Warto zaznaczyć, że soplówkę jeżowatą można spożywać na surowo, gotować, smażyć lub jeść ususzoną.

Soplówka jeżowata – występowanie

Gdzie rośnie soplówka jeżowata? To grzyb występujący w lasach liściastych i iglastych na pniach oraz gałęziach drzew, zwłaszcza buków, dębów, jesionów i świerków. Występuje przede wszystkim w strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej, ale może być spotykany również w innych regionach, gdzie panują odpowiednie warunki środowiskowe.

W Polsce soplówka jeżowata jest pod ochroną. Rośnie w Bieszczadach i Pieninach.

Soplówka jeżowata – właściwości

Jeśli chodzi o działanie, grzyb soplówka jeżowata może:

  • wspierać funkcje poznawcze1 (postrzeganie, uwaga, pamięć, uczenie się, myślenie, podejmowanie decyzji i język),
  • pomagać w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego2 - soplówka jeżowata oddziałuje na komórki układu nerwowego,
  • korzystnie wpływać na jakość snu3.

Soplówka jeżowata może zatem sprawdzić się w regularnej suplementacji u osób prowadzących intensywny tryb życia, uczących się, wykonujących ciężką pracę umysłową. Grzyb soplówka jeżowata może również okazać się wsparciem w przypadku osób, którym towarzyszący stres nie pozwala się skoncentrować w trakcie intensywnego dnia w pracy lub ma wpływ na jakość snu. Lion’s Mane soplówka jeżowata z uwagi na swoje zastosowanie jest także polecany osobom aktywnym fizycznie, które chcą poprawić koncentrację w trakcie treningu. Brak dodatków odzwierzęcych powoduje, że produkt marki Olimp Sport Nutrition mogą stosować weganie.

Suplement diety Olimp Lion’s Mane Mushroom

W ofercie sklepu internetowego Olimp Store oraz w salonach stacjonarnych można kupić suplement ułatwiający uzupełnienie diety o ekstrakt z owocników soplówki jeżowatej o standaryzacji na co najmniej 25% beta-1,3/1,6-D-glukanów. Gwarantuje to stałą i powtarzalną zawartość składnika aktywnego w każdej partii produkcyjnej. W każdej kapsułce produktu znajduje się zatem co najmniej 125 mg beta-1,3/1,6-D-glukanów!

Beta-glukany to składniki strukturalne ścian komórek roślinnych (głównie zbóż – owsa i jęczmienia), drożdży, a także grzybów adaptogennych. Z punktu widzenia chemicznego są to długołańcuchowe polimery glukozy, w których poszczególne cząsteczki połączone są w sposób liniowy lub w sposób rozgałęziony wiązaniami glikozydowymi typu ß. Formą beta-glukanów o najszerszym spektrum działania prozdrowotnego wydają się być beta-glukany pozyskiwane z grzybów, które są znane jako czynniki stymulujące układ odpornościowy i wykazujące właściwości przeciwutleniające, związane ze zdolnością do wygaszania wolnych rodników4. Strukturalne i fizyczne cechy beta-glukanów różnią się w zależności od gatunków grzybów, odmian, a także od środowiska uprawy, warunków suszenia oraz metod izolacji/ekstrakcji beta-glukanów, co w konsekwencji prowadzi do istotnych zmian w intensywności i rodzaju aktywności5.

Olimp Lion’s Mane Mushroom – dlaczego owocnik?

Ciało grzyba tworzy grzybnia (ang. mycelium), zazwyczaj ukryta w podłożu. To, co potocznie nazywamy grzybem stanowi jedynie jej zbitą część, czyli owocnik (ang. fruiting body).

W trakcie uprawy grzybów adaptogennych grzybnia wyrasta na skrobiowej pożywce. Owocnik wykształca się w procesie długotrwałym dopiero po kolonizacji przez grzybnię całej pożywki. Niezaprzeczalnie grzybnia zawiera szereg związków aktywnych, jednak trudne jest jej oddzielenie od pożywki, na której wyrosła. Z tego względu znaczną część preparatów opartych na grzybni może stanowić bezwartościowa skrobia, która jest polisacharydem.

Pochodzące z grzybów aktywne beta-glukany, podobnie jak skrobia (α-glukan) należą do grupy polisacharydów. Nie mniej jednak standaryzacja na polisacharydy nie jest wyznacznikiem jakości ekstraktu z Lion’s Mane, ponieważ mogą one niemal w całości pochodzić ze wspomnianej wyżej, bezwartościowej skrobi. Kluczowy jest więc wybór produktu zawierającego ekstrakt standaryzowany na wspomniane beta-1,3/1,6-D-glukany.

Olimp Lion’s Mane Mushroom – 10:1 ratio ekstraktu

Ratio (DER) to stosunek ilości surowca poddanego ekstrakcji do ilości otrzymanego ekstraktu. W ten sposób dowiadujemy się jaka ilość surowca została użyta do wytworzenia jednej części ekstraktu. W przypadku suplementu diety Olimp Lion’s Mane Mushroom RATIO wynosi 10:1. Oznacza to, że 1 kg ekstraktu otrzymano z 10 kg suszonych owocników soplówki jeżowatej! Jedna kapsułka zawierająca 500 mg tego ekstraktu odpowiada zatem ilości 5 g suszonych owocników Lion’s Mane.

 

 

1) Badania kliniczne: Mori K et al.; Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2009.

2) Badania in vitro: Lai PL et al.; Neurotrophic properties of the Lion’s mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. Int J Med Mushrooms. 2013.

3) Badnia kliniczne: Odpowiednik 5700 mg owocników/ 150 mg beta glukanów. Vigna L et al.; Hericium erinaceus Improves Mood and Sleep Disorders in Patients Affected by Overweight or Obesity: Could Circulating Pro-BDNF and BDNF Be Potential Biomarkers? Evid Based Complement Alternat Med. 2019.

4) Waszkiewicz-Robak B., Kulik K., Pochodzenie i właściwości prozdrowotne beta glukanów, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2/2019.

5) Cerletti C, Esposito S, Iacoviello L. Edible Mushrooms and Beta-Glucans: Impact on Human Health. Nutrients. 2021;13,2195.