BEZPŁATNA DOSTAWA PACZKOMATY INPOST POWYŻEJ 99,00 zł

Jakie są rodzaje kolagenu? Jaka jest jego rola w ochronie stawów?

Jakie są rodzaje kolagenu? Jaka jest jego rola w ochronie stawów?

Intensywnie trenujesz? Wykonujesz ciężką pracę fizyczną? Zadbaj o stawy i kości, które na skutek aktywności fizycznej są poddawane dużym obciążeniom. Odpowiednia dieta jest niezbędna dla utrzymania aparatu ruchu w dobrej kondycji. W niej warto uwzględnić kolagen na stawy, który jest często polecany wyczynowym sportowcom i osobom ćwiczących rekreacyjnie. Na co jest kolagen? W jakim jedzeniu jest kolagen? Gdzie występuje kolagen w organizmie człowieka? Jaki kolagen wybrać, jeśli chodzi o suplementy diety?

  1. Co to jest kolagen?
  2. Jakie są rodzaje kolagenu?
  3. Źródła kolagenu – dieta i suplementacja

Co to jest kolagen?

Mianem kolagenu określa się grupę białek, które charakteryzują się podobną strukturą. Proteiny kolagenowe są zlokalizowane m.in. w skórze, kościach, stawach czy ścięgnach. Typy kolagenu, choć mają podobną budową, to jednak różnią się od siebie procesem syntezy i właściwościami, co tłumaczy ich odmienna lokalizacja w organizmie człowieka.

Włókna kolagenu – co to takiego?

Kolagen, podobnie zresztą jak inne proteiny, zbudowany jest z aminokwasów. W przypadku białka kolagenowego są to przede wszystkim: prolina i hydroksyprolina, glicyna oraz lizyna. Włókna kolagenowe to z kolei pojedyncze jednostki strukturalne, które są ze sobą połączone i tworzą charakterystyczny układ sieciowy.

Jak działa kolagen?

Właściwości kolagenu są związane z jego obecnością w obrębie struktur narządu ruchu. Jako główny materiał współtworzący tkankę łączną wchodzi w skład m.in. kości, chrząstek stawowych, mięśni, ścięgien. Co więcej, kolagen występuje też w paznokciach, włosach, skórze, ścianach naczyń krwionośnych, zębach czy rogówce oka.

Co robi kolagen? Jego główną funkcją jest zapewnienie powyższym strukturom niezbędnej ochrony przed wszelkimi bodźcami mechanicznymi, które mogą doprowadzić do ich uszkodzenia. Dlatego też kolagen na stawy i ścięgna umożliwia zminimalizowanie negatywnego oddziaływania kompresji (siły nacisku) np. podczas wykonywania ćwiczeń siłowych z dużym obciążeniem.

To jednak nie wszystkie funkcje kolagenu. Obecność białek kolagenowych w tkankach pomaga zapewnić im niezbędny poziom elastyczność i sprężystości. Tym sposobem zyskują optymalną ochronę przed działaniem sił rozciągających (np. zabezpieczają ścięgna przed zerwaniem podczas potreningowego stretchingu lub treningów sztuk walki).

Kolagen – na co pomaga?

Kolagen to niewątpliwie cenny składnik, który może okazać się istotny dla:

  • utrzymania właściwej elastyczności i sprężystości struktur ścięgnistych i więzadłowych,
  • ochrony struktur zbudowanych z tkanki łącznej, dzięki czemu może wspierać w minimalizowaniu ryzyka wystąpienia urazów mechanicznych,
  • zachowania jędrności skóry, co pozwala minimalizować różne niedoskonałości np. zmarszczki,
  • utrzymania zdrowych i mocnych zębów,
  • szczelności i elastyczności naczyń krwionośnych,
  • utrzymania optymalnego poziomu wytrzymałości mechanicznej kości,
  • procesu gojenie się ran.

Jakie są rodzaje kolagenu?

Istnieje aż 28 różnych białek kolagenowych, które pomimo identycznego znaczenia dla organizmu różnią się od siebie pod kątem struktury. Struktura układu sieciowego włókien kolagenowych może być mniej lub bardziej zbita. Białka kolagenowe w skórze są luźniejsze, aby zapewnić jej odpowiednią jędrność. Z kolei kolagen w kościach i stawach będzie zwarty i masywny, co ma na celu zagwarantowanie dostatecznej ochrony przed uszkodzeniami.

Kolagen w suplementach i kosmetykach może pochodzić z różnych źródeł. Rybi kolagen zawierający białka typu I jest rekomendowany w celu pielęgnacji skóry i zwalczania niedoskonałości. Jeżeli chodzi o kolagen na ścięgna, stawy czy kości, zwykle poleca się stosować kolagen wieprzowy lub wołowy. Białka kolagenowe typu II stanowią główny składnik chrząstki stawowej, co tłumaczy jego obecność w różnych suplementach wspierających w utrzymaniu w dobrej kondycji narządu ruchu.

Dobry kolagen na stawy to nie tylko proteiny typu II. Białko kolagenowe w produkcie powinno zostać poddane procesowi hydrolizy. Hydrolizat kolagenu to włókna kolagenowe pocięte na mniejsze i krótsze fragmenty. Hydroliza, czyli enzymatyczny rozkład protein kolagenowych, gwarantuje lepszą przyswajalność aminokwasów i peptydów. Tym samym produkt jest sprawniej trawiony i wchłaniany przez organizm.

Źródła kolagenu – dieta i suplementacja

Skoro wiadomo, jaki kolagen na stawy może okazać się dobrym wyborem, to warto zastanowić się nad sposobami jego dostarczenia do organizmu. Jak wiadomo to składnik, którego naturalna produkcja w organizmie z wiekiem znacząco spada. Dlatego warto zadbać o dietę lub kolagen typu 2 na stawy dostarczyć za pomocą suplementów diety, które należy traktować jako wartościowe dodatki do zbilansowanego odżywiania.

Gdzie występuje kolagen typu 2 w codziennej diecie?

Produkty bogate w kolagen to:

  • żelatyna,
  • jaja kurze,
  • kurze łapki,
  • rosół z kości,
  • ryby (np. w galarecie),
  • podroby (serca, wątróbki),
  • mięso drobiowe.

Warto pamiętać o składnikach, które korzystnie wpływają na produkcję i ilość kolagenu w organizmie. Jednym z nich jest witamina C, która wspiera naturalną syntezę białek kolagenowych i tym samym wspomaga w prawidłowym funkcjonowania m.in. kości czy chrząstek (w tym chrząstek stawowych). Witamina C występuje m.in. w: natce pietruszki, czerwonej papryce, owocach aceroli, dzikiej róży czy czarnej porzeczce.

Czy suplementy na stawy są skuteczne? Jakie przyjmować i jak często?
suplementy-na-stawy-3_jpg

Który kolagen wybrać w formie suplementu?

Kiedy dieta okazuje się niewystarczająca, można wspomóc się odpowiednio dobraną suplementacją. Kolagen w sporcie w formie suplementów diety to nic nowego. Osoby regularnie trenujące sporty siłowe i siłowo-wytrzymałościowe często sięgają po tego typu produkty w celu ochrony stawów i kości, które na skutek intensywnych treningów są poddawane dużym obciążeniom.

Z czym łączyć kolagen?

  • Wapń.
  • Fosfor.
  • Magnez.
  • Witaminy D i E.
  • Kwas hialuronowy.
  • Prolina i hydroksyprolina.
  • Siarczan glukozaminy i siarczan chondroityny.
  • Siarka organiczna (MSM – metylosulfonylometan).
  • Ekstrakt z kadzidłowca, który jest źródłem kwasu bosweliowego.

Decydując się na suplementację, warto wybierać produkty od sprawdzonych, renomowanych producentów, którzy gwarantują wysoką jakość swoich preparatów. Tak jest w przypadku firmy farmaceutycznej Olimp Laboratories, która do produkcji suplementów diety wykorzystuje wysokiej klasy surowce. W nowoczesnym Ośrodku Badawczo-Rozwojowym Olimp Labs są one poddawane analizom czystości, w tym badaniom mikrobiologicznym oraz badaniom poziomu niebezpiecznych metali ciężkich. Mamy więc pewność, że suplementy Olimp nie tylko spełniają surowe normy jakościowe, ale także zawierają składniki o realnym działaniu, które zostało poparte badaniami naukowymi!

Multiskładnikowych suplementów diety z kolagenem nie brakuje w ofercie sklepu internetowego Olimp Store oraz w salonach stacjonarnych. Produkty są dostępne w różnych formach. Do wyboru mamy: kolagen w proszku, kolagen w płynie (ampułki typu shot), kolagen w tabletkach.

Z czym przyjmować kolagen?

Multiskładnikowe suplementy diety z kolagenem można też połączyć z innymi produktami, co zagwarantuj dodatkowe wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania aparatu ruchu. Bogata oferta sklepu internetowego Olimp Store pozwala skompletować zestaw suplementów diety, które sprawdzą się w okresie wzmożonej aktywności fizycznej.

  • Białko nie tylko pomaga w utrzymaniu i we wzroście masy mięśniowej, ale także wspiera w utrzymaniu zdrowych kości. Odżywka białkowa Olimp Whey Protein Complex 100%, która jest dostępna w wielu niesamowitych smakach, zawiera 26 g pełnowartościowego białka w każdej porcji (35 g).
  • W sezonie jesienno-zimowym ryzyko niedoboru witaminy D rośnie, co wynika z ograniczonej ekspozycji na światło słoneczne. Dlatego warto sięgnąć po Olimp Gold-Vit® D3 plus Shot. Suplement ułatwia uzupełnienie diety w wysokiej jakości witaminę D, która m.in. wspiera w przyswajaniu wapnia i fosforu z diety, co wpływa na masę mineralną kości. Witamina D pomaga również w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Skład produktu został uzupełniony o magnez, witaminę B6 i mikrokapsułkowany szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103).
  • W prawidłowej syntezie białka oraz w zachowaniu zdrowych kości pomaga również wspomniany magnez. Olimp Chela-Mag B6 Skurcz to suplement diety, który oprócz porcji wysokiej jakości magnezu w formie wysoko przyswajalnego chelatu aminokwasowego Albion™ zawiera witaminę B6.
  • Niewątpliwie smacznym rozwiązaniem może okazać się kolagenowy baton Olimp Collagen Bar. Fit przekąska występuje również w opcji z probiotykiem.