BEZPŁATNA DOSTAWA INPOST PACZKOMAT® 24/7 OD 99 zł 
BEZPŁATNA DOSTAWA PRZEZ INPOST PACZKOMAT® 24/7 PRZEDPŁATA OD 99 zł

Jak maltodekstryna jest metabolizowana w organizmie człowieka?

Jak maltodekstryna jest metabolizowana w organizmie człowieka?

Maltodekstryna to polisacharyd składający się z krótkich łańcuchów glukozy, powszechnie stosowany jako zagęstnik, nośnik smaku, substytut cukru lub tłuszczu w przemyśle spożywczym. Dzięki swoim właściwościom maltodekstryna może być szybko trawiona i dostarczać dodatkowej energii, co sprawia, że ​​jest popularnym składnikiem w suplementach diety dla sportowców. Dowiedz się, jak działa maltodekstryna oraz jak wygląda metabolizm maltodekstryny w ludzkim organizmie?

  1. Co to jest maltodekstryna?
  2. Maltodekstryna a metabolizm
  3. Maltodekstryna – właściwości
  4. Maltodekstryna – zastosowanie
  5. Maltodekstryna działanie w suplementach diety dla sportowców

Co to jest maltodekstryna?

Pod nazwą maltodekstryny kryje się organiczny związek chemiczny, który należy do grona złożonych węglowodanów (polisacharydów). Pozyskiwany jest ze skrobi pochodzącej z kukurydzy lub ziemniaków, a jako produkt spożywczy występuje w formie białego proszku. Maltodekstryna odznacza się wysokim indeksem glikemicznym (IG = 105) oraz dużą wartością energetyczną (ok. 385 kcal/100 g).

Maltodekstryna a metabolizm

Metabolizowanie maltodekstryny w naszym organizmie prowadzi do jej rozkładu do glukozy (cukru prostego). Szybkie trawienie tego polisacharydu powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Dzięki temu organizm może zaoszczędzić nagromadzone zapasy energetyczne m.in. w formie glikogenu, który stanowi paliwo do intensywnej pracy mięśni podczas aktywności fizycznej.

Metabolizm maltodekstryny skutkuje nie tylko zwiększeniem poziomu cukru. Wzrost stężenia glukozy we krwi jest związany z wyrzutem insuliny. W połączeniu z dużą wartością IG można ławo stwierdzić, że ten wielocukier nie jest rekomendowany dla diabetyków i osób z insulinoopornością.

Maltodekstryna – właściwości

Obecność maltodekstryny w przemyśle spożywczym nie jest niczym zaskakującym. Wynika to przede wszystkim z jej korzystnych właściwości, które są wykorzystywane przez producentów żywności. Dodatek maltodekstryny gwarantuje m.in. poprawę smaku. Ten polisachard nie jest w pełni rozpuszczalny w wodzie i tym samym nadaje produktom kleistą czy też pulchną konsystencję. Maltodekstryna często występuje jako składnik wypełniający i zagęszczający. Maltodekstryna jest również wykorzystywana w formie emulgatora i stabilizatora. Na tym jednak nie koniec.

Maltodekstryna jako jeden z węglowodanów, może być wykorzystana w formie dodatkowego źródła energii. Stąd jej właściwości zostały docenione m.in. w sporcie i suplementach diety dla osób aktywnych fizycznie.

Dlaczego baton energetyczny to dobry wybór na drugie śniadanie w pracy?
dlaczego-baton-energetyczny-to-dobry-wybor-na-drugie-sniadanie-w-pracy-1_jpg

Maltodekstryna – zastosowanie

Właściwości maltodekstryny zostały docenione w różnorodnych produktach, stąd też jej obecność na etykiecie artykułów spożywczych nie powinno budzić zdziwienia. Poniżej kilka przykładów zastosowania maltodekstryny w produktach żywnościowych. To m.in.:

  • stabilizator piany deserów w proszku,
  • składnik wspomagający wiązanie wody w wędlinach,
  • składnik poprawiający zdolności plastyczne gum do żucia,
  • regulator kruchości i porowatości w biszkoptach,
  • składnik poprawiający rozpuszczalność i smak zup typu instant,
  • zamiennik tłuszczu w artykułach o jego niższej zawartości,
  • składnik poprawiający zamarzanie i utrzymanie właściwej konsystencji deserów lodowych.

Maltodekstrynę wykorzystuje się także żywności dla niemowląt i dzieci np. w mleku modyfikowanym i kaszkach. W tych produktach pełni funkcję zamiennika glukozy, co ma na celu ograniczenie niedogodności jelitowych, które mogą nastąpić wskutek glukozy.

Ponadto nie można zapominać, że maltodekstryna jest składnikiem wielu odżywek i suplementów diety dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie trenujących czysto rekreacyjnie.

Maltodekstryna - działanie w suplementach diety dla sportowców

Obecność maltodekstryny w suplementach diety dla osób ćwiczących amatorsko i profesjonalnych zawodników sportowych nie powinna być zaskoczeniem. Szybkie trawienie maltodekstryny sprawia, że jest chętnie wykorzystywana przez producentów jako prosty sposób na uzupełnienie węglowodanów w codziennej diecie. Z tego też powodu maltodekstryna często występuje w składzie gainerów – odżywek białkowo-węglowodanowych, które mają na celu wspomóc w procesie budowania masy mięśniowej.

W ofercie Olimp Store – sklepu internetowego i salonów stacjonarnych – są gainery na masę zawierające wyżej opisywany składnik. Mowa o m.in. o suplemencie diety Olimp Gain Bolic 6000®

Maltodekstryna występuje również w suplementach typu Carbo. Tego typu preparaty sprawdzają się w różnych formach aktywności fizycznej, w szczególności stanowią wsparcie dla zawodników dyscyplin wytrzymałościowych. Mowa o fanach biegania, trekkingu, kolarzach czy dyscyplin zespołowych (piłka nożna, koszykówka, siatkówka, hokej).