Maltodekstryna to polisacharyd składający się z krótkich łańcuchów glukozy, powszechnie stosowany jako zagęstnik, nośnik smaku, substytut cukru lub tłuszczu w przemyśle spożywczym. Dzięki swoim właściwościom maltodekstryna może być szybko trawiona i dostarczać dodatkowej energii, co sprawia, że jest popularnym składnikiem w suplementach diety dla sportowców. Dowiedz się, jak działa maltodekstryna oraz jak wygląda metabolizm maltodekstryny w ludzkim organizmie?
Pod nazwą maltodekstryny kryje się organiczny związek chemiczny, który należy do grona złożonych węglowodanów (polisacharydów). Pozyskiwany jest ze skrobi pochodzącej z kukurydzy lub ziemniaków, a jako produkt spożywczy występuje w formie białego proszku. Maltodekstryna odznacza się wysokim indeksem glikemicznym (IG = 105) oraz dużą wartością energetyczną (ok. 385 kcal/100 g).
Metabolizowanie maltodekstryny w naszym organizmie prowadzi do jej rozkładu do glukozy (cukru prostego). Szybkie trawienie tego polisacharydu powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Dzięki temu organizm może zaoszczędzić nagromadzone zapasy energetyczne m.in. w formie glikogenu, który stanowi paliwo do intensywnej pracy mięśni podczas aktywności fizycznej.
Metabolizm maltodekstryny skutkuje nie tylko zwiększeniem poziomu cukru. Wzrost stężenia glukozy we krwi jest związany z wyrzutem insuliny. W połączeniu z dużą wartością IG można ławo stwierdzić, że ten wielocukier nie jest rekomendowany dla diabetyków i osób z insulinoopornością.
Obecność maltodekstryny w przemyśle spożywczym nie jest niczym zaskakującym. Wynika to przede wszystkim z jej korzystnych właściwości, które są wykorzystywane przez producentów żywności. Dodatek maltodekstryny gwarantuje m.in. poprawę smaku. Ten polisachard nie jest w pełni rozpuszczalny w wodzie i tym samym nadaje produktom kleistą czy też pulchną konsystencję. Maltodekstryna często występuje jako składnik wypełniający i zagęszczający. Maltodekstryna jest również wykorzystywana w formie emulgatora i stabilizatora. Na tym jednak nie koniec.
Maltodekstryna jako jeden z węglowodanów, może być wykorzystana w formie dodatkowego źródła energii. Stąd jej właściwości zostały docenione m.in. w sporcie i suplementach diety dla osób aktywnych fizycznie.
Dlaczego baton energetyczny to dobry wybór na drugie śniadanie w pracy?
Właściwości maltodekstryny zostały docenione w różnorodnych produktach, stąd też jej obecność na etykiecie artykułów spożywczych nie powinno budzić zdziwienia. Poniżej kilka przykładów zastosowania maltodekstryny w produktach żywnościowych. To m.in.:
Maltodekstrynę wykorzystuje się także żywności dla niemowląt i dzieci np. w mleku modyfikowanym i kaszkach. W tych produktach pełni funkcję zamiennika glukozy, co ma na celu ograniczenie niedogodności jelitowych, które mogą nastąpić wskutek glukozy.
Ponadto nie można zapominać, że maltodekstryna jest składnikiem wielu odżywek i suplementów diety dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie trenujących czysto rekreacyjnie.
Obecność maltodekstryny w suplementach diety dla osób ćwiczących amatorsko i profesjonalnych zawodników sportowych nie powinna być zaskoczeniem. Szybkie trawienie maltodekstryny sprawia, że jest chętnie wykorzystywana przez producentów jako prosty sposób na uzupełnienie węglowodanów w codziennej diecie. Z tego też powodu maltodekstryna często występuje w składzie gainerów – odżywek białkowo-węglowodanowych, które mają na celu wspomóc w procesie budowania masy mięśniowej.
W ofercie Olimp Store – sklepu internetowego i salonów stacjonarnych – są gainery na masę zawierające wyżej opisywany składnik. Mowa o m.in. o suplemencie diety Olimp Gain Bolic 6000®.
Maltodekstryna występuje również w suplementach typu Carbo. Tego typu preparaty sprawdzają się w różnych formach aktywności fizycznej, w szczególności stanowią wsparcie dla zawodników dyscyplin wytrzymałościowych. Mowa o fanach biegania, trekkingu, kolarzach czy dyscyplin zespołowych (piłka nożna, koszykówka, siatkówka, hokej).
Komentarze
klientów
Dodaj swój komentarz
Napisz recenzję
Ostatnie
Artykuły
35 LAT OLIMP! ŚWIĘTUJEMY Z MEGA RABATAMI
Olimp Store – Łap Grudniowe Promocje!
Kolagen a kontuzje. Czy warto?
Kolagen w proszku, kapsułkach czy płynie – która forma suplementacji jest zalecana dla aktywnych?