W przypadku cukrzycy dieta odgrywa kluczową rolę. Wybór odpowiednich produktów spożywczych oraz kontrolowanie ilości spożywanych węglowodanów może znacząco wpłynąć na poziom glukozy we krwi. Cukrzyca wymaga świadomego podejścia do odżywiania, które powinno obejmować zróżnicowane posiłki, ich spożywanie o regularnych porach oraz monitorowanie glikemii. Odpowiednio zbilansowana dieta może pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Zatem co jeść mając cukrzycę? Jakie przekąski dla cukrzyka będą bezpieczne? Czego nie jeść mając cukrzycę i z których produktów należy bezwzględnie zrezygnować?
Dieta cukrzycowa jest w głównej mierze skoncentrowana na utrzymaniu optymalnego poziomu glukozy we krwi (tzw. glikemii). Niemniej jednak cukrzycy niezwykle często towarzyszy problem nadwagi lub otyłości. Oznacza to, że w przypadku cukrzycy, dieta (odpowiednio zbilansowana) ma za zadanie również znormalizować gospodarkę lipidową tj. stężenie cholesterolu (całkowitego, LDL i HDL) i triglicerydów. To z kolei prowadzi do zmniejszenia ryzyka związanego z występowaniem powikłań w postaci chorób serca i układu krążenia.
Głównym założeniem diety w cukrzycy jest wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG). Wskaźnik IG należy rozumieć jako tempo przyswajania węglowodanów występujących w danym produkcie spożywczym. Im wyższe jest tempo, czyli większa wartość IG, tym znacznie szybciej dochodzi do przyswajania zawartego cukru. Efektem tego jest nagłe podwyższenie poziomu glukozy we krwi, co rzecz jasna nie jest wskazane dla diabetyków.
Co jeść mając cukrzycę? W kwestii wspomnianego indeksu glikemicznego należy wybierać produkty zawierające w głównej mierze węglowodany złożone. Dobrym wyborem będzie więc spożywanie pełnoziarnistego pieczywa i makaronów, brązowego ryżu, kasz (bulgur, gryczana, jęczmienna), które dodatkowo dostarczą cennego błonnika.
W przypadku owoców w pierwszej kolejności należy wybierać jagody, cytrusy, jabłka, gruszki czy mango. Diabetycy mają zielone światło dla produktów bogatych w białko (m.in. nabiał z probiotykami, tłuste ryby morskie, rośliny strączkowe, białe mięso, jaja, wołowina). W menu diabetyków powinny znaleźć się również orzechy i nasiona, awokado oraz surowe warzywa (zwłaszcza zielone warzywa liściaste).
Zapytacie, co z miodem i ziemniakami? Czy ich jedzenie w cukrzycy to poważny błąd? Nie, ale należy pamiętać, że oba produkty odznaczają się wysokim IG i dużą zawartością węglowodanów. Dlatego też muszą być spożywane z umiarem, bo mogą w prosty sposób wywołać wzrost poziomu glukozy. O wiele bardziej bezpiecznym rozwiązaniem będzie uwzględnienie w diecie miodu akacjowego oraz batatów.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które nie powinny znaleźć się w diecie osób z cukrzycą to:
W kwestii cukrzycy i zaburzeń glikemii należy pamiętać o trzech istotnych kwestiach. Po pierwsze stopień dojrzałości owoców. Przejrzałe produkty zawierają znacznie więcej cukrów prostych i tym samym wyższy IG.
Po drugie stopień obróbki termicznej. Makarony, kasze i ryże ugotowane na miękko mają wyższy indeks glikemiczny aniżeli te ugotowane al dente. Po trzecie temperatura posiłków. Dania odgrzewane odznaczają się niższym IG niż posiłki tuż po przygotowaniu.
Przekąski dla cukrzyka odgrywają ważną rolę. Pozwalają przede wszystkim ograniczyć uczucie głodu, który może doprowadzić do zwiększenia poziomu glukozy (m.in. poprzez spadek stężenia insuliny). Zdrowe przekąski dla cukrzyka powinny spełniać podobne wymagania jak główne posiłki w diecie tzn. odznaczać się niskim indeksem glikemicznym i wysoką zawartością błonnika. Przyjmuje się, że przekąska dla diabetyka nie powinna zawierać więcej niż 10 g węglowodanów w porcji.
Czytaj również: Zdrowe przekąski, które zabierzesz ze sobą wszędzie!
Zdrowe, zróżnicowane odżywianie niekiedy wymaga dodatkowego wsparcia suplementacją. Osoby z cukrzycą mogą rozważyć włączenie kilku wartościowych preparatów, które są często rekomendowane dla diabetyków. W pierwszej kolejności można rozważyć te oddziałujące na gospodarkę węglowodanową. Mowa tu o:
Diabetycy mogą również pomyśleć o wzbogaceniu codziennej diety w cenne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (np. Olimp Gold Omega-3), selen (Olimp Selen 100 µg), cynk (Olimp Chela-Cynk) czy kompleks witamin z grupy B (Olimp Gold-Vit B Forte).