Właściwe funkcjonowanie systemu immunologicznego jest fundamentalną kwestią dla organizmu. Prawidłowa praca układu odpornościowego gwarantuje ochronę przed różnego rodzaju infekcjami. Dlatego warto zadbać o codzienną dietę i zapewnić jej dodatkowe wsparcie np. laktoferyną. Od jakiego wieku można stosować ten preparat? Na co pomaga laktoferyna? Czy laktoferyna ma skutki uboczne? Jak długo można stosować laktoferynę i jakich efektów należy oczekiwać?
Mianem laktoferyny określa się substancję chemiczną zaliczaną do grupy białek, należącej do grona transferyn tj. protein wykazujących duże powinowactwo do jonów żelaza. W organizmie jest produkowana przede wszystkim przez komórki nabłonkowe o właściwościach wydzielniczych tzw. gruczołach błon śluzowych. Jej największą zawartość odnotowuje się w płynach i wydzielinach ustrojowych.
Laktoferyna jest w głównej mierze składnikiem mleka i siary ssaków. Dlatego też matki karmiące młode dostarczają potomstwu cenne białko i związane z nim korzyści. Obecność laktoferyny jest także potwierdzona w szeregu innych wytworach organizmu, które są zaliczane do płynów i wydzielin ustrojowych. Wśród nich wymienia się m.in. ślinę, łzy, nasienie, mocz, płyn mózgowo-rdzeniowy, śluz występujący w pochwie, wydzielinę układu oddechowego, czy osocze krwi. Ponadto warto też wspomnieć, że białko to jest zawarte w niektórych narządach wewnętrznych np. gruczole krokowym (prostata), wątrobie, płucach i nerkach.
Laktoferynie przypisuje się następujące właściwości:
Trudno wskazać konkretne właściwości laktoferyny, gdyż określa się je mianem białka multipotencjalnego lub wielowymiarowego. Jednym z kluczowych działań laktoferyny dotyczy żelaza. Oprócz tego, że pozwala na wiązanie tego cennego pierwiastka i jego dystrybucję do komórek, to dodatkowo może zapobiegać przed rozwojem chorobotwórczych mikroorganizmów wskutek chelatowania żelaza. Drobnoustroje odpowiedzialne za zakażenie potrzebują jonów żelaza do rozmnażania. Laktoferyna i jej działanie ukierunkowane na proces chelatowania sprawia, że minerał nie jest tak łatwo dostępny, a to powoduje zahamowanie dalszej infekcji.
Warto też wspomnieć, że immunomodulujące działanie laktoferyny polega na intensyfikacji procesu fagocytozy. Dzięki temu makrofagi oczyszczają ustrój z nagromadzonych cząsteczek o charakterze organicznym. Fagocytoza obejmuje też chorobotwórcze bakterie, wirusy, pierwotniaki i grzyby. Laktoferyna prowadzi do syntezy tlenku azotu (NO), który powoduje zneutralizowanie wspomnianych drobnoustrojów, co tłumaczy jej zastosowanie jako naturalnego sposobu do walki rozmaitymi zakażeniami.
Do innych właściwości laktoferyny zaliczamy:
Na co pomaga laktoferyna? Na wszelkie niedogodności i problemy związane z potencjalnym zagrożeniem stanu zdrowia, który mogą być wywołane niekorzystną działalnością chorobotwórczych mikroorganizmów! Jej naturalne pochodzenia sprawia, że stanowi wyjątkowo dobre wsparcie dla systemu immunologicznego i jego mechanizmów obronnych.
Wiele osób docenia pozytywne działanie laktoferyny na stan mikroflory bakteryjnej jelit. Stąd niezwykle często producenci suplementów diety i innych preparatów aptecznych wykorzystują laktoferynę jako dodatek do probiotyków. Dzięki temu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i stabilizuje kondycję mikrobioty, m.in. poprawiając przyswajalność i wchłanianie niektórych składników pokarmowych. To także kolejny dowód na to, że laktoferyna jest białkiem zapewniającym realne korzyści dla układu odpornościowego.
Rodzice zastanawiają się, czy laktoferyna jest dobra dla ich dziecka i od jakiego wieku można stosować preparaty zawierające ją w składzie? W rzeczywistości jest to kwestia wielce indywidualna i uzależniona od aktualnych potrzeb. Większość dostępnych na rynku produktów jest dedykowana jednakowo dla dzieci i dorosłych – przed użyciem warto wcześniej skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, którzy określą możliwość użycia laktoferyny.
Zastosowanie laktoferyny jest niezwykle szerokie. Białko jest bowiem wykorzystywane w kosmetyce, przemyśle spożywczym i medycynie. Na rynku można znaleźć preparaty w rozmaitych formach – począwszy od kremów, proszku, kapsułek, a nawet i kropli do oczu. Jednak we wszystkich typach produktów pojawia się pytanie: jak długo można stosować laktoferynę? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby białko laktoferynowe było dostarczane organizmowi przez całe życie! Należy jednak pamiętać, że czas trwania stosowania laktoferyny jest ściśle związany z potrzebami użytkownika.
Czy laktoferyna może wywoływać skutki uboczne? Tak, ale głównie u osób mających alergię na białka mleka. Skaza białkowa jest głównym przeciwwskazaniem do stosowania laktoferyny, gdyż może wywołać wiele niekorzystnych niedogodności ze strony układu pokarmowego.
Wiedząc w czym występuje laktoferyna, pojawiają się wątpliwości, czy aby na pewno okaże się ona dobrym wyborem dla osób nietolerujących laktozę? W rzeczywistości laktoferyna a nietolerancja laktozy nie mają ze sobą żadnego połączenia! Wystarczy zakupić suplementy diety lub produkty spożywcze, które nie zawierają w składzie dodatku cukru mlecznego. Pozwoli to w pełni wykorzystać cenne właściwości laktoferyny i to bez ryzyka dla zdrowia.
Komentarze
klientów
Dodaj swój komentarz
Napisz recenzję
Ostatnie
Artykuły
Jak ashwagandha może wspierać studentów i osoby pracujące umysłowo?
Zdrowie na pierwszym miejscu – kluczowe składniki odżywcze, które powinny znaleźć się w Twojej diecie!
Odporność na stres – jak suplementacja i zdrowe nawyki mogą pomóc w radzeniu sobie z wyzwaniami?
Łap okazje! Listopadowe promocje w Olimp Store