Jakie warzywa i owoce warto jeść w lecie?

Jakie warzywa i owoce warto jeść w lecie?

Warzywa i owoce to doskonałe źródło witamin i minerałów, o którym nie możemy zapomnieć, chcąc zdrowo się odżywiać. Poniżej podpowiadamy, jakie warzywa i owoce warto jeść w lecie. Stwórz swoje własne menu, ciesz się smakiem i zdrowiem!

  1. Warzywa i owoce - warto uwględnić je w diecie
  2. Warzywa i owoce - dieta urozmaicona
  3. Grupy warzyw i owoców
  4. Warzywa i owoce - skarbnica witamin i minerałów
  5. Jakie warzywa i owoce warto jeść podczas wakacji?

Warzywa i owoce – warto uwzględnić je w diecie

Kto nie lubi w lecie posmakować soczystego, słodkiego, czerwonego, orzeźwiającego arbuza? Jak można obejść się smakiem i podczas wakacji nie skosztować malin, jagód czy truskawek? Nie wspominając już o piciu świeżego, chłodnego soku z marchwi. Warzywa i owoce, szczególnie w porze letniej, kiedy są dojrzałe, nie tylko rewelacyjnie smakują, ale przede wszystkim stanowią znakomite źródło witamin i składników mineralnych. Bez wątpienia powinniśmy uwzględnić je w naszej diecie. Bez znaczenia czy będziemy spożywać je na surowo, w sałatkach, na zimno lub ciepło bądź tworzyć z nich pyszne, świeże soki.

Warzywa i owoce – dieta urozmaicona

Z warzyw i owoców można tworzyć różnorodne, zdrowe posiłki. Warzywa i owoce stanowią znakomite urozmaicenie diety i poszczególnych dań, dodając im smaku oraz atrakcyjnego wyglądu. Taki szpinak zawiera cenną witaminę C, która w organizmie człowieka pełni szereg istotnych funkcji, m.in. korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz nerwowy i jest doskonałym antyoksydantem, pomagającym eliminować wolne rodniki. Pomidory z kolei, bogate są w potas – ważny pierwiastek - pomagający choćby zadbać o prawidłową pracę naszych mięśni i ciśnienie krwi. Wspomniane pomidory, jak i wymieniony wyżej orzeźwiający arbuz, zawierają likopen. To znakomity przeciwutleniacz o wielu cennych właściwościach, m.in. wspierających działanie układu sercowo-naczyniowego.

W warzywach i owocach możemy przebierać. Jest ich na tyle dużo, że spokojnie urozmaicą naszą dietę. Nie bójmy się eksperymentować, bawić się smakami i kolorami.

Grupy warzyw i owoców

Warzywa i owce możemy podzielić na pięć grup pod względem kolorów. Wyróżniamy więc grupę:

 - zieloną (np. brokuły, sałata, ogórki)

 - czerwoną (np. pomidory, papryka, truskawki, jabłka)

 - żółte (np. ananas, melon, banan, marchew)

 - białą (np. cebula, kalafior, kapusta pekińska, awokado)

 - czarną (np. borówka, czarna porzeczka, bakłażan)

Warzywa i owoce – skarbnica witamin i minerałów

Znajdujące się grupie zielonej brokuły są źródłem, m.in. witaminy A, C i cennego dla kobiet planujących potomstwo lub będących w ciąży kwasu foliowego. Spożywając brokuły dostarczamy do organizmu również ważne minerały, m.in. wapń i potas. Kwas foliowy zawierają również liście sałaty. Ponadto, znajdziemy w niej, m.in. witaminy A, C, E, K oraz minerały takie jak: wapń, żelazo, potas, cynk, magnez i sód.

Dużo witaminy C mają wspomniane pomidory, będące źródłem potasu (podobnie, jak banany), magnezu, wapnia i żelaza. Pomidory zawierają także witaminę E, pomagającą chronić komórki przed stresem oksydacyjnym czy witaminę K, przyczyniającą się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Kopalnią witamin i minerałów jest papryka. Sporo w niej przede wszystkim witaminy C (podobnie, jak w truskawkach i cebuli), beta-karotenu (podobnie, jak marchwi), wapnia i potasu. Bogaty w witaminy i składniki mineralne jest ananas, który pomaga dostarczyć do naszej diety, m.in. witaminy A, C, B1, B2, B6, a także kwas foliowy, cynk, miedź, żelazo, fosfor.

Warto w diecie uwzględnić również awokado i borówki. Pierwszy z owoców pomaga dostarczyć nie tylko ważnych kwasów tłuszczowych nienasyconych, ale również zawiera, m.in. kwas foliowy, błonnik pokarmowy czy wymienione wyżej witaminy i minerały (np. witaminę A, B6, C, E, K oraz magnez, potas, wapń, cynk). Borówki z kolei zawierają sporo antyoksydantów.

Jakie warzywa i owoce warto jeść podczas wakacji?

Towarzyszące nam w lecie słońce, wysokie temperatury i upały sprawiają, że bardziej niż zwykle się pocimy i czujemy większe pragnienie. Warto więc zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu i uzupełnić płyny. Dobrym rozwiązaniem jest picie napojów izotonicznych, a w przypadku owoców, warto sięgnąć po arbuza lub melona. Pomogą one nawodnić organizm, ponieważ zawierają, m.in. potas, jeden z ważnych elektrolitów. Orzeźwiająco zadziała również ogórek, który podobnie, jak awokado i arbuz ma w sobie wiele potasu.

Pijmy sok z marchewki. Zawiera on dużo wspomnianego beta-karotenu, który pomaga chronić skórę przed promieniami słonecznymi. Spożywanie młodej marchwi sprzyja również poprawieniu wyglądu naszej skóry i sprawia, że dłużej utrzymamy naszą opaleniznę.

W diecie uwzględnijmy także truskawki, maliny i porzeczki – a więc sezonowe owoce posiadające wiele cennych przeciwutleniaczy, eliminujących szkodliwe wolne rodniki. W dodatku nie zawierają one dużej ilości cukru, co jest szczególnie istotne w przypadku osób będących na diecie odchudzającej.

Smacznego!