BEZPŁATNA DOSTAWA PACZKOMATY INPOST POWYŻEJ 99,00 zł

Jakie produkty spożywcze są bogate w witaminę C?

Jakie produkty spożywcze są bogate w witaminę C?

Rola witaminy C jest niezwykle ważna. Zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, który zwykle przebiega pod znakiem obniżonej odporności i zwiększonego ryzyka infekcji. Dlatego też codzienna dieta powinna bazować na produktach, które pozwolą dostarczyć ten cenny składnik. Gdzie jest najwięcej witaminy C. Co ma najwięcej witaminy C? Jakie są naturalne źródła witaminy C? Z czym najlepiej przyswaja się witamina C? Ile dziennie witaminy C należy przyjmować?

  1. Źródła witaminy C. Co ma najwięcej witaminy C?
  2. W jakich owocach jest najwięcej witaminy C?
  3. Witamina C w warzywach – co ma najwięcej witaminy C?
  4. Z czym najlepiej przyswaja się witamina C?
  5. Dawkowanie witaminy C
  6. Jak suplementować witaminę C?

Źródła witaminy C. Co ma najwięcej witaminy C?

Najwięcej witaminy C zawierają warzywa i owoce. W przypadku warzyw mowa przede wszystkim o natce pietruszki i czerwonej papryce. Dużo witaminy C ma również jarmuż, chrzan, brukselka, brokuł, kalafior, szpinak. Jeśli zaś chodzi o owoce, najwięcej witaminy C znajdziemy w czarnej porzeczce. Solidne porcje witaminy C zawierają także truskawki, poziomki, kiwi, cytryny, pomarańcze.

Wymienione wyżej warzywa i owoce można bez najmniejszego problemu wykorzystać w codziennych posiłkach. Niestety jesienią i zimą, czyli wtedy, gdy układ odpornościowy szczególnie potrzebuje witaminy C, trudno o dostęp do niektórych świeżych warzyw i owoców. Można więc wykorzystać mrożonki lub wspomóc się suplementacją, która stanowi wartościowy dodatek do zbilansowanej diety.

W jakich owocach jest najwięcej witaminy C?

Występowanie witaminy C w owocach nie powinno nikogo zdziwić. Od dawna panuje przekonanie, że cytryny i pomarańcze to kluczowe źródła witaminy C. Niemniej jednak istnieje szereg innych owoców, które sprawdzą się znacznie lepiej dla uzupełnienia codziennej diety w ten konkretny składnik. Co ma najwięcej witaminy C spośród owoców? Jak wspomniano wyżej to: czarna porzeczka, truskawki, poziomki, kiwi, cytryny, pomarańcze. Witaminę C zawierają również: acerola, dzika róża, rokitnik oraz jeżyny.

W przypadku owoców warto wspomnieć o sokach owocowych, które uchodzą za dobre źródło witaminy C. Oczywiście pod warunkiem, że są to świeżo wyciskane i samodzielnie przygotowane napoje. Niestety wiele produktów, które można kupić w sklepie podlega procesom powodującym utratę cennych wartości odżywczych owoców. Nie wspominając już o tym, że duża liczba gotowych soków jest bogata w dodatkowy cukier.

Czytaj równieżCo jeść jesienią na poprawę odporności? Jakie jedzenie wspomaga organizm?
co-jesc-jesienia-na-poprawe-odpornosci_jpg

Witamina C w warzywach – co ma najwięcej witaminy C?

Owoce to nie jedyne źródło, gdzie jest najwięcej witaminy C. Warzywa także mogą posłużyć jako naturalne wsparcie dla diety i układu odpornościowego. Szczególnie dobrym źródłem witaminy C jest wspominana nać pietruszki, którą można z powodzeniem wykorzystać np. w formie dodatku do posiłków obiadowych czy zup, ale też jako składnik owocowo-warzywnych koktajli typu smoothie. Czerwona i zielona papryka to kolejny przykład warzywnego źródła witaminy C. Papryka ma wiele zastosowań w kuchni i można ją wykorzystywać na różnorodne sposoby. Innymi i równie dobrymi wyborami są brokuły, pomidory, jarmuż, chrzan, brukselka, kalafior, szpinak oraz ziemniaki.

W przypadku warzyw należy pamiętać, że proces obróbki termicznej może doprowadzić do utraty zawartych w nich witamin i minerałów. Dlatego dobrym sposobem będzie spożywać je na surowo (np. szpinak, pomidor, papryka i pietruszka) bądź na półtwardo (np. gotowany na parze brokuł czy upieczone ziemniak).

Z czym najlepiej przyswaja się witamina C?

Przyswajalność witaminy C zwiększają bioflawonoidy. Stanowią one grupę organicznych związków chemicznych, których najwięcej znajdziemy w skórkach warzyw i owoców. Bioflawonoidy wykazują m.in. właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu podobnie jak witamina C pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Mają również wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Korzystnym połączeniem może być równoczesne stosowanie witaminy C z żelazem. Jest podyktowane tym, iż witamina może poprawiać biodostępność jonów żelaza. To bardzo istotna informacja dla osób, które muszą zadbać o odpowiedni poziom tego jakże istotnego pierwiastka. Na uwadze powinny mieć to osoby narażone na niedobory żelaza np. weganie, wegetarianie.

Dawkowanie witaminy C

Często pojawiają się wątpliwości, ile dziennie witaminy C należy przyjmować? Wszystko jest tak naprawdę uwarunkowane od wieku. W przypadku dzieci dobowa dawka powinna wynosić mniej więcej 2 mg/kg masy ciała, natomiast u osób dorosłych około 1 mg/kg masy ciała.

Jak suplementować witaminę C

W sklepie internetowym Olimp Store oraz w salonach stacjonarnych można kupić wysokiej jakości suplementy diety z witaminą C. W ofercie są produkty, które pomagają uzupełnić dietę w witaminę C w opatentowanej formie Pure-Way C® – połączenie kwasu L-askorbinowego z cytrusowymi bioflawonoidami. Tym sposobem gwarantują doskonałe wchłanianie i realne wsparcie dla codziennej diety.

PolecamyPrzygotuj się na zimę! Jakie suplementy na odporność brać w okresie jesiennym?
jakie-suplementy-na-odpornosc-brac-w-okresie-jesiennym_jpg