Właściwości, ze względu na które stosowanie preparatu Olimp Nutramil Complex Diabetic jest uzasadnione:
Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion™). Odpowiedni dla diabetyków**. Stanowi uzupełnienie codziennej diety. Zawiera dwa źródła wysokowartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki oraz kazeinian wapnia. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy*.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Olimp Nutramil Complex Diabetic jest *klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/ 100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii (EFSA Journal 2010;8(9):1777).
**W przypadku użycia jako uzupełnienie diety pod względem pokrycia zapotrzebowania energetycznego przez białko i tłuszcz, jednoczesnej zawartości węglowodanów złożonych, białka i tłuszczu w celu uzyskania niskiego indeksu glikemicznego, ograniczenia zawartości cukrów prostych, ograniczenia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na korzyść tłuszczów roślinnych, zawartości wszystkich istotnych witamin i minerałów, a także błonnika (DIETA W CUKRZYCY TYPU 2, Szpital Uniwersytecki w Krakowie). Dodatkowo należy stosować produkty spożywcze nieprzetworzone, ograniczyć spożycie soli kuchennej a posiłki należy spożywać w małej objętości, regularnie 4-5 razy dziennie.
Olimp Nutramil Complex Diabetic - żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera cukry i substancje słodzące.
Składniki: kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 53%, kazeinian wapnia (z mleka) 47%), maltodekstryny, oleje roślinne (olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 60%, olej rzepakowy 40%), fruktooligosacharydy, aromaty, stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; sole potasowe kwasu ortofosforowego, węglan wapnia, diglicynian magnezu, chlorek sodu, substancja przeciwzbrylająca – dwutlenek krzemu; emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza, sacharyny; diglicynian cynku, kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, diglicynian żelaza(II), glukonian manganu, selenian(IV) sodu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, filochinon (fitomenadion) – wit. K, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna.
Informacja o wartości odżywczej
|
1 porcja/ 1 saszetka rozpuszczona w 200 ml wody (250 ml płynu) |
100 g |
Wartość energetyczna |
1187 kJ/ 284 kcal |
1826 kJ/ 437 kcal |
Tłuszcz, |
10 g |
15,4 g |
Węglowodany, |
20 g |
31 g |
Błonnik |
5 g |
7,7 g |
Białko |
20 g |
31 g |
Sól |
0,43 g |
0,66 g |
Witamina A (μg RE) |
160 μg |
246 μg |
Witamina D |
6 μg |
9,2 μg |
Witamina E (mg α-TE) |
4 mg |
6,2 mg |
Witamina K |
15 μg |
23 μg |
Witamina C |
16 mg |
25 mg |
Tiamina |
0,22 mg |
0,34 mg |
Ryboflawina |
0,28 mg |
0,43 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg |
4,9 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg |
0,43 mg |
Kwas foliowy |
40 μg |
61 μg |
Witamina B12 |
0,5 μg |
0,8 μg |
Biotyna |
10 μg |
15,4 μg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg |
1,8 mg |
Sód |
170 mg |
261 mg |
Potas |
349 mg |
537 mg |
Chlorki |
160 mg |
246 mg |
Wapń |
360 mg |
554 mg |
Fosfor |
140 mg |
215 mg |
Magnez (z chelatu Albion™) |
45 mg |
69 mg |
Żelazo (z chelatu Albion™) |
1,5 mg |
2,3 mg |
Cynk (z chelatu Albion™) |
2 mg |
3,1 mg |
Miedź |
200 μg |
308 μg |
Mangan |
0,4 mg |
0,6 mg |
Molibden |
10,5 μg |
16,2 μg |
Selen |
22 μg |
34 μg |
Chrom |
8 μg |
12,3 μg |
Jod |
30 μg |
46 μg |
Osmolarność |
330 mOsm/l |
1 saszetka = 2 WW + 1,7 WBT.
Do postępowania dietetycznego u osób niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem związanym z chorobą, w szczególności dla pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią.
Dla osób niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia w tym:
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz stosowanej diety, a w szczególności zawartości w niej białka, błonnika i węglowodanów. Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 250 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 200 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Preparat jest środkiem spożywczym niekompletnym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Pustynia 84F, 39-200 Dębica, Poland
e-mail: [email protected]
+48 14 680 32 00
UWAGA! Kopiowanie oraz rozpowszechnianie opisów jest zabronione przez Olimp Store. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach - pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)