Olimp Immuven® to żywność kompletna pod względem odżywczym o składzie dostosowanym do stanu lub ryzyka niedożywienia oraz okresów okołooperacyjnych: przed zabiegami i po urazach, która w przypadku stosowania zgodnie z instrukcjami producenta może stanowić wyłączne źródło pożywienia dla osób, dla których jest przeznaczona. Zawiera kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów, a także kwasy omega-3, L-argininę i beta glukany z drożdży. Może stanowić zarówno całkowite zastąpienie diety jak i jej uzupełnienie.
Olimp Immuven® to żywność kompletna pod względem odżywczym, uzupełniona o składniki oddziałujące na układ immunologiczny, takie jak kwasy omega-3, L-arginina oraz beta-glukany z drożdży (Saccharomyces cerevisiae). Niedożywienie w zakresie podaży białek negatywnie wpływa na układ odpornościowy w szczególności na limfocyty T16. Witaminy C i D oraz cynk odgrywają istotną rolę w procesie gojenia się ran12-14. Wykazują one działanie na odpowiedź immunologiczną, mediowaną przez cytokiny, produkcję prostaglandyn, poprzez regulację czynników transkrypcyjnych, wrażliwych na procesy redox1. Pacjenci po zabiegach chirurgicznych należą do grupy osób narażonych na niedobór tiaminy4,5.
Reakcją organizmu na uraz lub zabieg chirurgiczny może być nadmierna odpowiedź zapalna2. Kwasy z grupy omega-3 są obecne w procesach wzrostu i różnicowania komórek, wpływają na procesy immunologiczne, ograniczają reakcję zapalną6. Kwasy EPA i DHA mogą być korzystne w przypadku pacjentów, u których rozwija się nadmierna odpowiedź zapalna1. Kwasy omega-3 wpływają na zrastanie ran oraz ograniczają ich infekcje15.
L-arginina jest aminokwasem zużywanym w syntezie białek, niezbędnym w wielu procesach metabolicznych. Do jej niedoborów dochodzi często po dużych urazach8 i kacheksji nowotworowej9. Bierze udział w procesach gojenia się ran10. Podaż L-argininy zwiększa tworzenie tlenku azotu, który bierze udział w procesie naprawy tkanek10. L-arginina w połączeniu z innymi immunoskładnikami zmniejsza odsetek powikłań infekcyjnych i skraca długość pobytu w szpitalu, szczególnie u chorych po planowych zabiegach1,11. Jej wpływ na procesy gojenia się ran jest większy w połączeniu z kwasami omega-315.
Dane naukowe wskazują również na immunomodulujące działanie beta-glukanów z drożdży3.
Olimp Immuven®. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera cukry i substancje słodzące. O smaku kawowym.
Składniki: maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), olej roślinny (rzepakowy), L-arginina, olej rybi (źródło kwasów omega-3), aromaty, sole potasowe kwasu ortofosforowego, sole magnezowe kwasu cytrynowego, węglan wapnia, kwas L-askorbinowy - witamina C, chlorek sodu, beta-glukany z drożdży (Saccharomyces cerevisiae), substancje słodzące — acesulfam K, sukraloza; diglicynian cynku, difosforan żelaza(lll) (pirofosforan żelaza(III)), octan DL-alfa-tokoferylu - witamina E, selenian(IV) sodu, cholekalcyferol - witamina D, glukonian manganu, nikotynamid - niacyna, octan retinylu - witamina A, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, chlorowodorek tiaminy, monoazotan tiaminy - tiamina, cyjanokobalamina - witamina B12, chlorowodorek pirydoksyny - witamina B6, filochinon (fitomenadion) - witamina K, ryboflawina, barwnik - E 150c; kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) - folian, chlorek chromu(IIl) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna - biotyna.
Informacja o wartości odżywczej |
1 porcja (78 g = 2 miarki) |
100 g |
Wartość energetyczna |
1265 kJ/ 300 kcal |
|
Tłuszcz |
8,0 g |
10 g |
Węglowodany |
39 g |
50 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
18 g |
23 g |
Sól |
0,15 g |
0,19 g |
Witamina A (μg-RE) |
160 μg |
205 μg |
Witamina D |
10 μg |
12,8 μg |
Witamina K |
15 μg |
19,2 μg |
Witamina C |
160 mg |
205 mg |
Tiamina |
0,5 mg |
0,64 mg |
Ryboflawina |
0,28 mg |
0,36 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg |
0,36 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg |
4,1 mg |
Kwas foliowy |
40 μg |
51,3 μg |
Witamina B12 |
0,5 μg |
0,64 μg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg |
1,5 mg |
Biotyna |
10 μg |
12,8 μg |
Witamina E (mg α-TE) |
4 mg |
5,1 mg |
Sód |
170 mg |
218 mg |
Chlorki |
160 mg |
205 mg |
Potas |
400 mg |
513 mg |
Wapń |
160 mg |
205 mg |
Fosfor |
140 mg |
180 mg |
Magnez |
75 mg |
96,2 mg |
Żelazo |
2,8 mg |
3,6 mg |
Cynk |
5 mg |
6,4 mg |
Miedź |
203 μg |
260 μg |
Jod |
30 μg |
38,5 μg |
Selen |
30 μg |
38,5 μg |
Mangan |
0,4 mg |
0,5 mg |
Chrom |
8 μg |
10,3 μg |
Molibden |
10,5 μg |
13,5 μg |
Fluorki |
0 mg |
0 mg |
Beta-glukany z drożdży |
100 mg |
128 mg |
L-arginina |
4500 mg |
5769 mg |
Osmolarność 495 mOsm/l * |
* w przypadku rozpuszczenia porcji (78 g) produktu w 200 ml wody osmolarność roztworu wynosi 325 mOsm/l.
Olimp Immuven® to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego marki Olimp Labs przeznaczona do postępowania dietetycznego w przypadku osłabionego układu immunologicznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia w okresach okołooperacyjnych, przed zabiegami i po urazach, zwłaszcza u pacjentów chirurgicznych oraz w przypadku trudno gojących się ran (np. odleżyny, stopa cukrzycowa, rany pooperacyjne), a także w stanach po udarach w fazie intensywnej rehabilitacji.
Instrukcja stosowania: poleca się przyjmować jedną porcję (78 g) produktu 1-3 razy na dobę przez 5 dni przed operacją/ zabiegiem i po operacji/ zabiegu jako uzupełnienie diety lub zgodnie z zaleceniami lekarza, jeśli jest stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Instrukcja przygotowania: w celu sporządzenia 200 ml produktu gotowego do spożycia, należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej wsypywać 1 porcję (78 g, tj. zawartość 2 miarek), ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią lub w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. W przypadku występowania innych chorób (np. nadciśnienia) lub przyjmowania leków należy poinformować lekarza. W trakcie stosowania nie spożywać alkoholu. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie spożywać innych preparatów zawierających cynk (dotyczy spożywania trzech porcji (po 78 g) dziennie lub więcej). Poinformować lekarza w przypadku predyspozycji do tworzenia kamieni nerkowych lub kamicy nerkowej.
Warunki przechowywania: przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Chronić przed wilgocią. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
1) Sobotka L. i wsp. Podstawy Żywienia Klinicznego Edycja Czwarta. Scientifica 2013; 315-322.
2) Gryglewski A. i wsp. Immunologiczne aspekty urazu. Postepy Hig Med Dosw. (online) 2006; 60: 192-200.
3) Stier H. Immune-modulatory effects of dietary Yeast Beta-1,3/1,6-D-glucan. Nutr J. 2014; 13: 38.
4) Bubko I. i wsp. Rola tiaminy w chorobach neurodegeneracyjnych. Postepy Hig Med Dosw. (online) 2015; 69: 1096-1106.
5) Jankowska-Kulawy A. et al. Disturbances of brain energy metabolism in thiamine deficiency.Diagn Lab 2014; 50(4): 333-338.
6) Kłęk S. et al. Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations. Oncol Clin Pract. 2015; 11: 172–188.
7) Hasiak J. Stresokołooperacyjny – cz. III - okres pooperacyjny. Przegląd Urologiczny 2012; 5 (75).
8) Zhu X. et al. Immunosuppression and infection after major surgery: a nutritional deficiency. Crit Care Clin. 2010 Jul;26(3):491-500.
9) Vissers YL. et al. Plasma arginine concentrations are reduced in cancer patients: evidence for arginine deficiency? Am J Clin Nutr. 2005 May;81(5):1142-6.
10) Debats I.B. et al. Role of arginine in superficial wound healing in man. Nitric Oxide. 2009 Nov-Dec;21(3-4):175-83.
11) Bartosch-Härlid A. Cachexia in pancreatic cancer – Mechanisms and potential intervention, e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism 2009;4: 337–343.
12) Cereda E. et al. Disease-specific, versus standard, nutritional support for the treatment of pressure ulcers in institutionalized older adults: a randomized controlled trial. J Am Geriatr Soc. 2009 Aug;57(8):1395-402.
13) Razzaghi R. et al. The effects of vitamin D supplementation on wound healing and metabolic status in patients with diabetic foot ulcer: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Diabetes Complications. 2017 Apr;31(4):766-772.
14) Burkiewicz CJ. et al. Vitamin D and skin repair: a prospective, double-blind and placebo controlled study in the healing of leg ulcers. Rev Col Bras Cir. 2012 Sep-Oct;39(5):401-7.
15) Alexander J.W. et al. Role of Arginine and Omega-3 Fatty Acids in Wound Healing and Infection. Adv Wound Care (New Rochelle). 2014 Nov 1; 3(11): 682–690.
16) Daly JM, Reynolds J, Signal RK, Shou J, Liberman MD. Effect of dietary protein and amino acids on immune function. Crit Care Med. 1990 Feb; 18(2 Suppl): S86-93.
OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Pustynia 84F, 39-200 Dębica, Poland
UWAGA! Kopiowanie oraz rozpowszechnianie opisów jest zabronione przez Olimp Store. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach - pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)