Kwas masłowy (maślan, butyran) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy (SCFA – Short-Chain Fatty Acid), który powstaje w jelitach w wyniku fermentacji błonnika przez bakterie jelitowe. Jest on kluczowym źródłem energii dla komórek nabłonka jelitowego (enterocytów), szczególnie w okrężnicy.
W badaniach klinicznych wykazano, że u pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego (z biegunką) stężenie kwasu masłowego jest znacząco obniżone i uzasadnione jest jego uzupełniające spożycie.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Produkt w postaci kapsułek zawierających maślan sodu w mikropeletkach, co warunkuje wydłużone uwalnianie składnika aktywnego, również w dalszych częściach przewodu pokarmowego. Produkt odpowiedni dla wegan.
60 kapsułekWśród produktów żywnościowych zawierających kwas masłowy wymienia się: masło, mleko krowie, mleko kozie i mleko owcze oraz sery twarde (np. parmezan, ementaler, gouda i cheddar).
Produkt | 100 g produktu | Standardowa porcja |
Masło | 3 g | 300 mg (10 g) |
Ser kozi | 1-1,8 g | 700 mg (50 g) |
Parmezan | 1,5 g | 300 mg (20 g) |
Mleko krowie | 0,1 g | 200 mg (szklanka mleka) |
Zawartość kwasu masłowego w różnych produktach żywnościowych 1
Nabiał | Maślan Sodu MAX | |
FORMA CHEMICZNA | Wbudowany w tłuszcze mleczne | Sól sodowa kwasu masłowego - stabilna forma |
METABOLIZM JELITOWY | Minimalna ilość maślanu z diety dociera do okrężnicy, a komórki nabłonka okrężnicy są prawdopodobnie całkowicie zależne od maślanu pochodzącego z mikroorganizmu | Forma niemikrokapsułkowana jest szybko wchłaniana w dwunastnicy. Inaczej jest z maślanem mikrokapsułkowanym. |
Spis literatury:
1 ClinNutr. 2023 Feb;42(2):61-75.
Mayorga-Ramos A, Barba-Ostria C, Simancas-Racines D, Guamán LP. Protective role of butyrate in obesity and diabetes: New insights. Front Nutr. 2022 Nov 24;9:1067647.
Suplementacja może być pomocna gdy naturalna produkcja kwasu masłowego w jelitach jest niewystarczająca oraz dla osób wymagających specjalnego postępowania dietetycznego w przebiegu określonych chorób przewodu pokarmowego (np. choroba Leśniowskiego-Crohna, biegunki, SIBO itp.), zgodnie z zaleceniem lekarza.
Produkt musi być stosowany pod nadzorem lekarza. Nie jest przeznaczony dla osób, u których nie stwierdzono chorób, zaburzeń lub schorzeń, których dotyczy zamierzone stosowanie produktu.
Osoby dorosłe oraz dzieci powyżej 7. roku życia - 1 kapsułka raz dziennie, bezpośrednio po posiłku, popijając dużą ilością wody. Kapsułkę należy połknąć w całości. Czas stosowania powinien być zgodny z zaleceniami lekarza.
Informacja żywieniowa | 1 kapsułka |
Wartość energetyczna | 16 kJ / 4 kcal |
Tłuszcz | 0,38 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,38 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 0,27 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0,1 g |
Maślan sodu | 480 mg |
w tym kwas masłowy | 384 mg |
1 1 Cummings J.H. et al., Fecal short-chain fatty acid concentrations and pH in irritable bowel syndrome, Gastroenterology. 1987;93(6): 1602–1606. PubMed PMID: 1738218
2 Działanie kwasu masłowego zostało opisane w literaturze naukowej, m.in. w kontekście wsparcia funkcjonowania komórek nabłonka jelitowego, wzmocnienia bariery jelitowej, regulacji mikroflory jelitowej, działania przeciwzapalnego, perystaltyki oraz potencjalnego wpływu na oś jelito–mózg.
[1] Parada Venegas D. et al., Short Chain Fatty Acids (SCFAs)-Mediated Gut Epithelial and Immune Regulation, Front Immunol. 2020;11:277.
[2] Dalile B. et al., The role of short-chain fatty acids in microbiota–gut–brain communication, Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2019;16(8):461–478.
[3] Kuczyńska B. et al., Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – mechanizmy działania, potencjalne zastosowania kliniczne, Nowiny Lekarskie, 2011;80(4):299–304.
[4] Koh A. et al., From Dietary Fiber to Host Physiology: Short-Chain Fatty Acids as Key Bacterial Metabolites, Cell. 2016;165(6):1332–1345.
Kwas masłowy to organiczny związek chemiczny, który wpisuje się do grona krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA). Produkcja kwasu masłowego następuje w jelicie grubym wskutek fermentacji węglowodanów opornych na trawienie (np. inuliny, oligofruktozy, laktozy czy skrobi) przez tamtejsze bakterie. Odpowiednia dieta, zawierająca m.in. nasiona, orzechy, rośliny strączkowe, otręby pszenne, zboża oraz niektóre owoce i warzywa, może więc przyczynić się do wytworzenia kwasu masłowego23.
Wyniki badań klinicznych pokazują jednak, że u pacjentów z niektórymi problemami ze strony przewodu pokarmowego (np. zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego) stężenie kwasu masłowego jest znacząco obniżone4. Preparat Olimp Maślan sodu MAX to kapsułki zawierające solidną porcję maślanu sodu, który jest źródłem wartościowego kwasu masłowego. Tym samym produkt może zostać wykorzystany jako element postępowania dietetycznego w przypadku wspomnianych niedogodności pokarmowych.
Wsparcie prawidłowej perystaltyki jelit5
● Pomoc we wzmocnieniu bariery jelitowej6
● Zmniejszenie produkcji cytokin prozapalnych7
● Regulacja mikrobiomu jelitowego – oddziaływanie na równowagę mikroflory8
● Źródło energii dla komórek jelit (enterocytów) i wsparcie regeneracji nabłonka jelitowego9
Niedobór kwasu masłowego może stanowić przyczynę występowania nieprawidłowości ze strony przewodu pokarmowego np. zaburzenia mikrobioty jelitowej, zaparć, przewlekłych stanów zapalnych, osłabienia bariery jelitowej czy pogorszonego trawienia10 11 12 13 14. Zwiększenie endogennej produkcji kwasu masłowego może nastąpić wskutek spożycia większej ilości błonnika15. Innym rozwiązaniem jest stosowanie preparatów zawierających maślan sodu16. Dlatego też kapsułki Olimp Maślan sodu MAX są świetną propozycją dla osób zmagających się z problemami jelitowymi oraz w stanach, gdy naturalna produkcja kwasu masłowego w jelitach jest niewystarczająca.
Preparat Olimp Maślan sodu MAX i zawarty w nim kwas masłowy jest polecany do postępowania dietetycznego w przypadkach:
● Ostrych biegunek17
● Nawracających zaparć18
● Zespołu nieszczelnego jelita19
● Zespołu jelita drażliwego (IBS)20
● Zaburzeń czynnościowych jelit21
● Nieswoistych chorób zapalnych jelit np. choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG)22
Ponadto suplementacja kwasem masłowym jest także rekomendowana u osób m.in. po przebytej antybiotykoterapii, z otyłością, insulinoopornością, alergiami bądź z chorobami autoimmunologicznymi jak celiakia czy reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)23 24 25 26 27 28
Kwas masłowy poleca się stosować w postaci maślanu sodu lub wapnia w formie kapsułek z otoczką dojelitową. Dzięki temu substancja czynna – kwas masłowy – może dotrzeć do jelita grubego. Zalecana dzienna dawka to 300-600 mg, którą należy dostosować do indywidualnych potrzeb.
Włączenie mikrootoczkowanego maślanu sodu do postępowania dietetycznego, które uzupełnia standardowe leczenie, może już po 3 miesiącach stosowania przyczynić się do znaczącej poprawy jakości życia pacjentów z zespołem jelita drażliwego – efekt ten wykazano w badaniach29 30 31 32
Preparat Olimp Maślan sodu MAX ma formę kapsułek, w których znajdują się mikropeletki z maślanem sodu. Dzięki temu produkt zapewnia przedłużone uwalnianie składnika aktywnego, również w dalszych częściach przewodu pokarmowego. Producent zaleca stosowanie 1 kapsułki dziennie bezpośrednio po posiłku.
Olimp Maślan sodu MAX powstał nowoczesnym Ośrodku Badawczo-Rozwojowym firmy farmaceutycznej Olimp Laboratories. W produkcie wykorzystano wysokiej klasy surowce, które poddano fizykochemicznym i mikrobiologicznym analizom czystości. Kapsułki są pozbawione odzwierzęcych komponentów, dlatego są odpowiednie dla wegan i wegetarian. Opakowanie produktu zawiera 60 kapsułek, co odpowiada 60 sugerowanym porcjom i tym samym wystarcza na blisko 2 miesiące stosowania.
Olimp Maślan sodu MAX – w trosce o zdrowie jelit!
Informacja o wartości odżywczej | w 100 g produktu | w 1 kapsułce |
Wartość energetyczna | 2175 kJ/ 520 kcal | 16 kJ/ 4 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
51 g 51 g |
0,38 g 0,38 g |
Węglowodany w tym cukry |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
Błonnik | 36 g | 0,27 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 13,3 g | 0,1 g |
Maślan sodu w tym kwas masłowy |
64 g 51 g |
480 mg 384 mg |
Produkt w postaci kapsułek zawierających maślan sodu w mikropeletkach, co warunkuje wydłużone uwalnianie składnika aktywnego, również w dalszych częściach przewodu pokarmowego. Kwas masłowy jest produkowany naturalnie w organizmie w jelicie grubym. Kwas masłowy odżywia komórki nabłonka jelit. W badaniach klinicznych wykazano, że u osób z zespołem jelita nadwrażliwego (z biegunką) stężenie kwasu masłowego jest znacząco obniżone i uzasadnione jest jego uzupełniające spożycie.
Produkt odpowiedni dla wegan.
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym pomieszczeniu, w temperaturze 15–25°C, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią, nie przechowywać w pobliżu źródła ciepła, unikać gwałtownych zmian temperatury podczas przechowywania.
Ważne informacje: Produkt przeznaczony jest dla osób dorosłych oraz dzieci powyżej 7. roku życia. Produkt musi być stosowany pod nadzorem lekarza. Nie jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Nie jest przeznaczony dla osób, u których nie stwierdzono chorób, zaburzeń lub schorzeń, których dotyczy zamierzone stosowanie produktu.
Instrukcja stosowania: Osoby dorosłe oraz dzieci powyżej 7. roku życia – 1 kapsułka raz dziennie, bezpośrednio po posiłku, popijając dużą ilością wody. Kapsułkę należy połknąć w całości (bez otwierania, rozgryzania i wysypywania zawartości). Lekarz może dokonać modyfikacji sposobu użycia produktu, stosownie do indywidualnych, szczególnych potrzeb żywieniowych pacjenta. Czas stosowania powinien być zgodny z zaleceniami lekarza.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: Nie należy stosować u osób z zaburzeniami połykania lub w przypadkach, gdy połykanie kapsułek sprawia trudności. Nie stosować przy nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Najlepiej spożyć przed: patrz spód opakowania.
6) Peng, L., et al. (2009). "Butyrate enhances the intestinal barrier by facilitating tight junction assembly via activation of AMP-activated protein kinase in Caco-2 cell monolayers." Journal of Nutrition, 139(9), 1619-1625.
7) Chang, P. V., et al. (2014). "The microbial metabolite butyrate regulates intestinal macrophage function via histone deacetylase inhibition." Proceedings of the National Academy of Sciences, 111(6), 2247-2252
8) Duncan, S. H., et al. (2004). "Effects of alternative dietary substrates on competition between human colonic bacteria in an anaerobic fermentor system." Applied and Environmental Microbiology, 70(2), 1136-1142
9) Roediger, W. E. W. (1980). "Role of anaerobic bacteria in the metabolic welfare of the colonic mucosa in man." Gut, 21(9), 793-798.
10) Duncan, S. H., et al. (2007). "Reduced dietary intake of carbohydrates by obese subjects results in decreased concentrations of butyrate and butyrate-producing bacteria in feces." Applied and Environmental Microbiology, 73(4), 1073-1078.
11) Cherbut, C., et al. (1998). "Short-chain fatty acids modify colonic motility through nerves and polypeptide YY release in the rat." British Journal of Nutrition, 80(5), 419-426.
12) Vernia, P., et al. (2000). "Short-chain fatty acid topical treatment in distal ulcerative colitis." Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 14(11), 1429-1434.
13) Peng, L., et al. (2009). "Butyrate enhances the intestinal barrier by facilitating tight junction assembly via activation of AMP-activated protein kinase in Caco-2 cell monolayers." Journal of Nutrition, 139(9), 1619-1625.
14) Donohoe, D. R., et al. (2011). "The microbiome and butyrate regulate energy metabolism and autophagy in the mammalian colon." Cell Metabolism, 13(5), 517-526.
15) Louis, P., et al. (2014). "The gut microbiota, bacterial metabolites and colorectal cancer." Nature Reviews Microbiology, 12(10), 661-672
16) Vernia, P., et al. (2000). "Short-chain fatty acid topical treatment in distal ulcerative colitis." Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 14(11), 1429-1434
17) Binder, H. J. (2010). "Role of colonic short-chain fatty acid transport in diarrhea." Annual Review of Physiology, 72, 297-313.
18) Cherbut, C., et al. (1998). "Short-chain fatty acids modify colonic motility through nerves and polypeptide YY release in the rat." British Journal of Nutrition, 80(5), 419-426.
19) Peng, L., et al. (2009). "Butyrate enhances the intestinal barrier by facilitating tight junction assembly via activation of AMP-activated protein kinase in Caco-2 cell monolayers." Journal of Nutrition, 139(9), 1619-1625.
20) Banasiewicz, T., et al. (2020). "Microencapsulated sodium butyrate reduces the frequency of abdominal pain in patients with irritable bowel syndrome." Therapeutic Advances in Gastroenterology, 13, 1-9.
21) Topping, D. L., & Clifton, P. M. (2001). "Short-chain fatty acids and human colonic function: roles of resistant starch and nonstarch polysaccharides." Physiological Reviews, 81(3), 1031-1064.
22) Scheppach, W., et al. (1992). "Effect of butyrate enemas on the colonic mucosa in distal ulcerative colitis." Gastroenterology, 103(1), 51-56.
23) Wlodarska, M., et al. (2015). "Antibiotic use and the gut microbiome." Cell Host & Microbe, 17(3), 297-306
24) Gao, Z., et al. (2009). "Butyrate improves insulin sensitivity and increases energy expenditure in mice." Diabetes, 58(7), 1509-1517
25) Canfora, E. E., et al. (2015). "Short-chain fatty acids in control of body weight and insulin sensitivity." Nature Reviews Endocrinology, 11(10), 577-591.
26) Tan, J., et al. (2016). "The role of short-chain fatty acids in health and disease." Advances in Immunology, 121, 91-119.
27) Festi, D., et al. (2014). "Gut microbiota and its pathophysiology in disease paradigms." Digestive Diseases, 32(6), 771-777.
28) Haghikia, A., et al. (2018). "Dietary fatty acids directly impact the gut microbiota and modulate autoimmune responses." Nature Communications, 9(1), 1-12.
OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Pustynia 84F, 39-200 Dębica, Poland
e-mail: [email protected]
+48 14 680 32 00
UWAGA! Kopiowanie oraz rozpowszechnianie opisów jest zabronione przez Olimp Store. Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach - pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)