BEZPŁATNA DOSTAWA INPOST PACZKOMAT® 24/7 OD 99 zł 
BEZPŁATNA DOSTAWA PRZEZ INPOST PACZKOMAT® 24/7 PRZEDPŁATA OD 99 zł

Z czym łączyć batony energetyczne, aby zwiększyć ich wartość odżywczą?

Z czym łączyć batony energetyczne, aby zwiększyć ich wartość odżywczą?

Aktywność fizyczna jest nierozerwalnie związana z odpowiednią podażą energii, która pochodzi z codziennej diety. Wiele osób ćwiczących i profesjonalnych zawodników wspomaga własne treningi batonami energetycznymi. Choć przeważnie są one traktowane jako przekąski, to w rzeczywistości mogą posłużyć jako wartościowe dodatki do regularnych posiłków. Czy można jeść batony energetyczne z innymi potrawami? Jak uzyskać więcej energii z jedzenia, by móc osiągać lepsze wyniki podczas treningów lub zawodów?

  1. Batony energetyczne a inne jedzenie
  2. Kiedy jeść batony energetyczne?
  3. Czy można jeść batony energetyczne z innymi potrawami?
  4. Jak uzyskać więcej energii z jedzenia?

Batony energetyczne a inne jedzenie

Producenci żywności funkcjonalnej dla osób aktywnych fizycznie przygotowują batony o różnorodnym składzie. Cześć z nich stawia na większą zawartość węglowodanów, inni dbają o wyższy poziom białka czy błonnika. U niektórych pojawiają się różne dodatki, które mają nadać batonom jeszcze lepszy smak. Różnica między sportowymi batonami energetycznymi a innym jedzeniem polega na wykorzystanych składnikach. W przypadku batonów energetycznych Olimp Matrix® Pro 32 marki Olimp Sport Nutrition mowa o:

  • solidnej proporcji białka (27 g) i węglowodanów (22 g),
  • niskiej zawartości cukru (zaledwie 1,8 g w jednym batonie),
  • różnorodnych formach protein (m.in. białka mleka czy hydrolizowany kolagen),
  • złożonych węglowodanach (maltodekstryna), które gwarantują powolne uwalnianie energii,
  • wysokiej zawartości błonnika (cenny wpływ pracę układu pokarmowego i utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi).

Ponadto warto też dodać, że batony energetyczne Olimp Matrix® Pro 32 są całkowicie wolne od oleju palmowego, sztucznych barwników i dodatku konserwantów.

Kiedy jeść batony energetyczne?

Wiele osób, zwłaszcza tych, którzy nie mieli dotychczas kontaktu z żywnością funkcjonalną, zastanawia się, jak jeść batony energetyczne? To gotowe do spożycia zdrowe przekąski, które doskonale sprawdzają się w okresie okołotreningowym. Są także świetną alternatywą dla „nabitych” cukrem słodyczy. Wybór smaku jest kwestią indywidualną. Kiedy najlepiej jeść batony energetyczne?

z_czym_laczyc_batony_energetyczne_2

  • Przed treningiem - baton energetyczny spożyty przed treningiem idealnie sprawdza się np. jako przekąska dla zabieganych. Niewielki rozmiar batona nie spowoduje przesadnego obciążenia żołądka, a optymalny skład dostarczy potrzebnej energii do ćwiczeń.
  • W trakcie treningu – to dobra opcja w momencie, gdy czujemy, że dopada nas zmęczenie i zaczyna brakować nam energii. Takie batony są bardzo dobrą opcją zarówno w przypadku treningów siłowych (np. u osób ćwiczących trójbój), jak i w trakcie długotrwałego wysiłku (np. długodystansowa jazda na rowerze). Ponadto pozwalają wyeliminować pojawiające się uczucie głodu podczas ćwiczeń.
  • Po treningu - baton energetycznego po treningu może być dobrą alternatywą dla gainera czy odżywki proteinowej. Co więcej, baton zjedzony po głównej części treningowej dostarczy dodatkowej energii (dzięki węglowodanom) na dalszą sesję np. ćwiczeń cardio.

Czy można jeść batony energetyczne z innymi potrawami?

Zazwyczaj batony energetyczne są traktowane jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych produktów spożywczych np. owoców i orzechów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby proenergetyczne batoniki jak np. Olimp Matrix® Pro 32 wkomponować do codziennego manu, jako wartościowe uzupełnienie diety w składniki odżywcze. Żywność funkcjonalna marki Olimp Sport Nutrition została przygotowana z dbałością o niezbędne detale. Dlatego też batony energetyczne mają miękką fakturę, przepyszne smaki i wartościowy skład.

Z czym jeść batony energetyczne? Pyszne fit przekąski można łączyć z:

PolecamyZdrowe przekąski, które zabierzesz ze sobą wszędzie!
zdrowe_przekaski-ktore-zabierzesz-ze-soba-wszedzie-3

Jak uzyskać więcej energii z jedzenia?

Jednym z najprostszych sposobów, aby zapewnić sobie większą ilość energii z codziennej diety, jest przede wszystkim zmiana dotychczasowego źródła węglowodanów. Proste węglowodany zawarte m.in. w białym pieczywie, białym ryżu i owocach powodują szybki, lecz krótkotrwały wzrost energii. Wybór produktów spożywczych, które są źródłem średnio- i długołańcuchowych węglowodanów sprawi, że zawarta w nich energia będzie uwalniania stopniowo. Tym sposobem zagwarantują one dostęp do cennej energii na dłuższy czas, a to pozwoli m.in. ćwiczyć o wiele dłużej i na optymalnym poziomie intensywności.

Przykładowe źródła złożonych węglowodanów to:

  • bataty,
  • brązowy ryż,
  • płatki owsiane,
  • komosa ryżowa,
  • ciemne makarony,
  • grube kasze np. kasza gryczana, pęczak,
  • pełnoziarniste pieczywo np. z mąki razowej lub orkiszowej.

Ponadto nie można zapominać, że jedzenie jest źródłem cennych witamin i minerałów, które wpływają na metabolizm energetyczny (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, biotyna, witamina B6, B12, witamina C, żelazo, magnez, fosfor, wapń, jod, mangan, miedź) oraz przyczyniają się do zmniejszenia uczucie zmęczenia (ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy, witamina B6, B12, witamina C, żelazo, magnez). Składniki te można dostarczyć do codziennej diety, spożywając m.in.  rośliny strączkowe, kakao, orzechy, ryby, szpinak i jajka.

Czytaj równieżBy nie zabrakło energii na treningach – lepsze batony czy żele energetyczne?
by-nie-zabraklo-energii-na-treningach-lepsze-batony-czy-zele-energetyczne-1