Aktywność fizyczna jest nierozerwalnie związana z odpowiednią podażą energii, która pochodzi z codziennej diety. Wiele osób ćwiczących i profesjonalnych zawodników wspomaga własne treningi batonami energetycznymi. Choć przeważnie są one traktowane jako przekąski, to w rzeczywistości mogą posłużyć jako wartościowe dodatki do regularnych posiłków. Czy można jeść batony energetyczne z innymi potrawami? Jak uzyskać więcej energii z jedzenia, by móc osiągać lepsze wyniki podczas treningów lub zawodów?
Producenci żywności funkcjonalnej dla osób aktywnych fizycznie przygotowują batony o różnorodnym składzie. Cześć z nich stawia na większą zawartość węglowodanów, inni dbają o wyższy poziom białka czy błonnika. U niektórych pojawiają się różne dodatki, które mają nadać batonom jeszcze lepszy smak. Różnica między sportowymi batonami energetycznymi a innym jedzeniem polega na wykorzystanych składnikach. W przypadku batonów energetycznych Olimp Matrix® Pro 32 marki Olimp Sport Nutrition mowa o:
Ponadto warto też dodać, że batony energetyczne Olimp Matrix® Pro 32 są całkowicie wolne od oleju palmowego, sztucznych barwników i dodatku konserwantów.
Wiele osób, zwłaszcza tych, którzy nie mieli dotychczas kontaktu z żywnością funkcjonalną, zastanawia się, jak jeść batony energetyczne? To gotowe do spożycia zdrowe przekąski, które doskonale sprawdzają się w okresie okołotreningowym. Są także świetną alternatywą dla „nabitych” cukrem słodyczy. Wybór smaku jest kwestią indywidualną. Kiedy najlepiej jeść batony energetyczne?
Zazwyczaj batony energetyczne są traktowane jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych produktów spożywczych np. owoców i orzechów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby proenergetyczne batoniki jak np. Olimp Matrix® Pro 32 wkomponować do codziennego manu, jako wartościowe uzupełnienie diety w składniki odżywcze. Żywność funkcjonalna marki Olimp Sport Nutrition została przygotowana z dbałością o niezbędne detale. Dlatego też batony energetyczne mają miękką fakturę, przepyszne smaki i wartościowy skład.
Z czym jeść batony energetyczne? Pyszne fit przekąski można łączyć z:
Polecamy: Zdrowe przekąski, które zabierzesz ze sobą wszędzie!
Jednym z najprostszych sposobów, aby zapewnić sobie większą ilość energii z codziennej diety, jest przede wszystkim zmiana dotychczasowego źródła węglowodanów. Proste węglowodany zawarte m.in. w białym pieczywie, białym ryżu i owocach powodują szybki, lecz krótkotrwały wzrost energii. Wybór produktów spożywczych, które są źródłem średnio- i długołańcuchowych węglowodanów sprawi, że zawarta w nich energia będzie uwalniania stopniowo. Tym sposobem zagwarantują one dostęp do cennej energii na dłuższy czas, a to pozwoli m.in. ćwiczyć o wiele dłużej i na optymalnym poziomie intensywności.
Przykładowe źródła złożonych węglowodanów to:
Ponadto nie można zapominać, że jedzenie jest źródłem cennych witamin i minerałów, które wpływają na metabolizm energetyczny (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, biotyna, witamina B6, B12, witamina C, żelazo, magnez, fosfor, wapń, jod, mangan, miedź) oraz przyczyniają się do zmniejszenia uczucie zmęczenia (ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy, witamina B6, B12, witamina C, żelazo, magnez). Składniki te można dostarczyć do codziennej diety, spożywając m.in. rośliny strączkowe, kakao, orzechy, ryby, szpinak i jajka.
Czytaj również: By nie zabrakło energii na treningach – lepsze batony czy żele energetyczne?
Komentarze
klientów
Dodaj swój komentarz
Napisz recenzję
Ostatnie
Artykuły
Kupuj i oszczędzaj! Darmowa dostawa w Olimp Store!
Wracamy na siłownię! Zbuduj formę z OlimpStore!
Małgosia Socha ambasadorką bestsellerowej linii produktów Olimp Collagen!
Które pierwiastki są istotne dla zdrowia i odporności? Jak działają na naszą korzyść?