Dieta sportowca odznacza się dużą kalorycznością. Wysoki poziom aktywności psychofizycznej przekłada się na konieczność dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Oprócz odżywczych makroskładników należy zadbać również o witaminy, minerały i m.in. kwasy omega-3. Skąd pozyskać kwasy omega-3 w diecie sportowca? Jakie produkty dostarczają kwasów omega-3 i będą wartościowym wyborem dla osób ćwiczących?
Kwasy omega-3, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe są związkami egzogennymi. Oznacza to, że ludzkim organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wyprodukować. Z racji tego, że są to niezbędne składniki codziennej diety, to właśnie dlatego muszą być dostarczane wraz z posiłkami lub suplementami. Popularne kwasy tłuszczowe, które wchodzą w skład omega-3 to:
Egzogenny charakter nie jest jedynym powodem, aby zadbać o odpowiednią ilość kwasów omega-3 w diecie. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają niezwykle ważną rolę dla zdrowia. Kwas ALA jest pomocny w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a DHA i EPA wspierają w prawidłowym funkcjonowaniu serca (korzystny efekt występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie). To właśnie wpływ na serce tłumaczy, dlaczego tak ważne są kwasy omega-3 dla sportowców.
Równie istotną kwestią jest fakt, że DHA przyczynia się do zachowania efektywnego i prawidłowego funkcjonowania mózgu (korzystne działanie występuje w przypadku stosowania 250 mg DHA dziennie). W przypadku sportowców słabo pracujący mózg może oznaczać zaburzenia ze strony układu nerwowego, co nierzadko skutkuje wzmożonym odczuciem zmęczenia i gorszą koncentracją.
Warto dodać, że DHA przyczynia się również do utrzymania prawidłowego widzenia (korzystne działanie występuje w przypadku stosowania 250 mg DHA dziennie).
Zdrowe tłuszcze - czyli jakie? Kiedy można powiedzieć, że tłuszcz jest zdrowy?
Głównym źródłem kwasów omega-3 w diecie sportowca są ogólnodostępne produkty spożywcze. Niemniej jednak tylko część z nich sprawdzi się, jeśli chodzi o pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu.
Naturalnym źródłem kwasów omega-3 są ryby morskie. W diecie ukierunkowanej na dostarczenie organizmowi kwasów omega-3 nie powinno zabraknąć makreli, łososia, śledzi, sardynek czy chociażby pstrąga. Ponadto bardzo dobrym wyborem jest olej rybi (tran) oraz owoce morza (np. krewetki, kraby, ostrygi). Odzwierzęce produkty spożywcze to źródło kwasów DHA i EPA.
W przypadku kwasów omega-3 nie można zapominać o produktach pochodzenia roślinnego. Gdzie znajdują się kwasy omega-3? Przede wszystkim w oleju i siemieniu lnianym oraz w innych nasionach (np. chia, sezam, pestki dyni), orzechach czy niektórych roślinach strączkowych (np. soja). Oprócz tego nie można zapominać o olejach roślinnych, które są wykorzystywane w codziennej praktyce kulinarnej (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
Przewaga odzwierzęcych źródeł kwasów omega-3 polega na tym, że zawierają wspomniane kwasy DHA i EPA. Produkty roślinne są źródłem ALA, który w organizmie człowieka ulega przekształceniu w DHA. Proces ten nie jest jednak zbyt efektywny, a ilość powstającego kwasu dokozaheksaenowego jest mniejsza w porównaniu do jego zawartości np. w rybach.
Amatorów i profesjonalnych zawodników sportowych oraz osoby aktywne fizycznie charakteryzuje zwiększone zapotrzebowanie energetyczne. Codzienna dieta musi zagwarantować nie tylko solidne ilości makroskładników, ale również witamin, minerałów, czy wspomnianych kwasów omega-3. Należy jednak mieć na uwadze, że poziom przyswajalności składników odżywczych z pożywienia jest ograniczony. Tym samym tylko część zawartości znajdującej się w produktach spożywczych zostaje realnie dostarczona organizmowi.
Kiedy dieta okazuje się niewystarczająca, wsparciem mogą okazać się suplementy. Zwłaszcza te dedykowane sportowcom. Takim produktem jest Olimp Gold Omega 3™ Sport Edition, który w jednej kapsułce dostarcza aż 650 mg cennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W składzie produktu jest również witamina E wspierająca ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, co jest dodatkową korzyścią dla osób aktywnych fizycznie.
Olimp Gold Omega 3™ Sport Edition to jeden z topowych suplementów diety marki Olimp Sport Nutrition, który został wyprodukowany przez firmę farmaceutyczną Olimp Laboratories. Do jego produkcji wykorzystano wysokiej klasy surowce, które zostały przebadane pod kątem czystości, w tym na obecność poziomu niebezpiecznych metali ciężkich. To jakość, której można zaufać.
Jakich składników potrzebuje serce? Co brać, żeby je wspierać?
Komentarze
klientów
Dodaj swój komentarz
Napisz recenzję
Ostatnie
Artykuły
Kolagen a kontuzje. Czy warto?
Kolagen w proszku, kapsułkach czy płynie – która forma suplementacji jest zalecana dla aktywnych?
Kolagen jako sekret młodego wyglądu — jak dbać o skórę?
Kolagen hydrolizowany – czym jest i czy warto go suplementować?