Wybór kolagenu ma istotne znaczenie w kontekście zastosowania i uzyskania pożądanego celu. Zwłaszcza że do wyboru są różne rodzaje kolagenu, które można dostarczyć do organizmu wraz z dietą lub poprzez suplementację. Jaki kolagen wybrać? Czym różni się kolagen morski od kolagenu wołowego?
Czysty kolagen jest składnikiem tkanki łącznej, a więc podstawowego elementu struktur współtworzących aparat ruchu. W czym jest kolagen? Białko kolagenowe występuje zarówno w kościach, jak i ścięgnach, więzadłach, torebkach i chrząstkach stawowych, mięśniach czy powięziach. Ponadto tkanka łączna, a co za tym idzie i kolagen, znajdują się w skórze, włosach, paznokciach, dziąsłach i ścianach naczyń krwionośnych. We wspomnianych strukturach występują różne rodzaje kolagenu, które oprócz funkcji budulcowej charakteryzują się odmiennymi właściwościami.
Gdzie występuje kolagen i do czego jest potrzebny w organizmie?
Głównym kryterium podziału kolagenu jest jego pochodzenie. Na tej podstawie można wyróżnić następujące rodzaje kolagenu:
W ostatnich latach można zaobserwować rosnącą popularność kolagenu morskiego, który jest pozyskiwany z ryb morskich. W przypadku białka kolagenowego pozyskanego z ryb słodkowodnych mowa po prostu o kolagenie rybim.
Kolagen morski jest idealnym przykładem kolagenu typu I. Ten rodzaj kolagenu jest głównym składnikiem tkanki łącznej. Rybi kolagen jest szczególnie rekomendowany w kontekście poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Niemniej jednak jego suplementacja jest także polecana, kiedy chcemy zadbać o stan kości, zębów, więzadeł czy ścian naczyń krwionośnych. Rola kolagenu typu I polega na zapewnieniu:
To, co wyróżnia kolagen morski to wysoki poziom biodostępności. Wynika to z faktu, że kolagen pochodzenia rybiego jest niezwykle podobny w budowie do ludzkiego białka kolagenowego, którego wraz z upływem lat nasz organizm coraz mniej produkuje.
Popularny jest również kolagen wołowy, zwany bydlęcym. Powszechność jego występowania w suplementach diety jest uwarunkowana łatwą dostępnością i prostym pozyskiwaniem.
W przeciwieństwie do kolagenu morskiego ten rodzaj kolagenu charakteryzuje znacznie większa masa cząsteczkowa. Niemniej jednak jego stosowanie jest równie efektywne, ale rekomendowane w zupełnie innym celu.
Ten rodzaj kolagenu przede wszystkim jest dedykowany dla osób, które chcą zadbać o narząd ruchu. Kolagen wołowy stosuje się w amatorskim i profesjonalnym sporcie, rekomenduje się pracownikom fizycznych oraz seniorom. Suplementy z tym rodzajem kolagenu można więc wykorzystać jako m.in. forma wsparcia diety w procesie rekonwalescencji.
Czytaj również: 5 znanych źródeł kolagenu w diecie wspierającej kobiece piękno
Firma farmaceutyczna Olimp Laboratories oferuje wysokiej jakości suplementy diety z kolagenem. Do ich produkcji są wykorzystywane wysokiej klasy, przebadane surowce. Produkty są badane m.in. pod kątem czystości, w tym na obecność poziomu niebezpiecznych metali ciężkich.
Olimp Collagen to suplement diety w formie proszku pozwalającego na przygotowanie napoju o owocowym smaku. W każdej porcji zawiera aż 5 g kolagenu rybiego, który wzbogacono o kwas hialuronowy, witaminy, selen, miedź i standaryzowany ekstrakt z pestek winogron. Z kolei Olimp Collagen Shot to niewielkie ampułki zawierające aż 10 g kolagenu rybiego z dodatkami m.in. cynku, biotyny, witaminy C i kwasu hialuronowego.
Jeśli chodzi o kolagen wołowy, sklep Olimp Store oferuje:
Wybór kolagenu jest podyktowany indywidualnymi potrzebami. Dla osób, które chcą zadbać o urodę i uporać się z nieestetycznymi mankamentami rekomendowany jest kolagen morski. Natomiast osoby ukierunkowane na wsparcie kondycji narządu ruchu mogą sięgnąć po kolagen wołowy.
Dlaczego warto sięgnąć po Collagen Bar+ z probiotykiem? Przekąska pełna korzyści
Komentarze
klientów
Dodaj swój komentarz
Napisz recenzję
Ostatnie
Artykuły
Kolagen a kontuzje. Czy warto?
Kolagen w proszku, kapsułkach czy płynie – która forma suplementacji jest zalecana dla aktywnych?
Kolagen jako sekret młodego wyglądu — jak dbać o skórę?
Kolagen hydrolizowany – czym jest i czy warto go suplementować?