Zapotrzebowanie na kolagen rośnie wraz z wiekiem i poziomem aktywności fizycznej. Warto więc zadbać, aby codzienna dieta i suplementacja dostarczyły organizmowi optymalnej ilości białek oraz peptydów kolagenowych. Gdzie jest dużo kolagenu? Jak suplementować kolagen i kto powinien sięgnąć po takie preparaty w pierwszej kolejności?
Podroby, kości, chrząstki, żelatyna spożywcza – to raptem kilka przykładów produktów spożywczych, gdzie jest dużo kolagenu. Z uwagi na pochodzenie można wyróżnić kilka rodzajów kolagenu. Przez wiele lat do najpopularniejszych należał kolagen pochodzenia wieprzowego i wołowego. Nieco rzadziej wykorzystywany jest kolagen drobiowy. W ostatnich latach szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy kolagen pozyskiwany z ryb. Gdy źródłem kolagenu są ryby słodkowodne mowa o kolagenie rybim, jeżeli ryby morskie to wówczas jest to kolagen morski.
Kolagen rybi i kolagen wołowy – zalety
Jedzenie chrząstek wieprzowych, kości wołowych czy rybich łusek nie jest najlepszym pomysłem. Można natomiast przygotować wywar z tych produktów. Nie mniej jednak w tym przypadku ciężko stwierdzić, czy takowy bulion jest rzeczywiście wartościowym źródłem kolagenu. Trudno bowiem dokładnie ocenić w nim zawartość białek i peptydów kolagenowych.
Innym rozwiązaniem na uzupełnienie diety w kolagen mogą być podroby i żelatyna. Niestety dla części osób jedzenie np. zwierzęcego serca może okazać się nie do zaakceptowania. Z kolei spożycie dużych ilości wątróbki może mieć negatywny wpływ dla zdrowia z powodu sporych zawartości innych składników aktywnych m.in. witamin i żelaza, które w nadmiarze mogą okazać się po prostu szkodliwe.
Alternatywą są suplementy diety, które stanowią wartościowe dodatki do zbilansowanego odżywiania. Oto kilka powodów, dla których warto rozważyć ich stosowanie:
Trudno wskazać konkretną grupę odbiorców, która powinna zadbać o suplementację kolagenu w codziennej diecie. Zapotrzebowanie na kolagen jest w dużej mierze uzależnione od indywidualnych potrzeb organizmu. W niektórych przypadkach białka i peptydy kolagenowe są jednak szczególnie istotne.
Osoby regularnie trenujące mają zwiększone zapotrzebowaniem na kolagen. Intensywne ćwiczenia stanowią solidny test wytrzymałości dla aparatu ruchu. Dlatego firma farmaceutyczna Olimp Laboratories przygotowała kilka suplementów z kolagenem dla sportowców:
Wspomniane produkty z kolagenem dla sportowców mogą sprawdzić się jako wsparcie diety dla osób pracujących fizycznie.
Kolagen a kontuzje. Czy warto?
Wraz z wiekiem rośnie zapotrzebowanie na kolagen. Wynika to z tego, że postępujący proces starzenia się organizmu przyczynia się do osłabienia kondycji kości i osłabienia stanu pozostałych elementów aparatu ruchu. Dlatego suplementacja kolagenu u osób starszych może stanowić wartościowe wzbogacenie diety.
Kolagen ma znaczenie dla kondycji skóry, włosów i paznokci. Szczególnie polecany jest kolagen rybi, który coraz częściej stanowi element pielęgnacji urody. W ofercie sklepów Olimp Store nie mogło więc zabraknąć takiego kolagenu! Olimp Collagen to suplement w formie proszku, którego jednorazowa porcja zawiera 5 g kolagenu pozyskanego z ryb i szereg wartościowych składników np. proantocyjanidy z ekstraktu z pestek winogron, witaminę A czy kwas hialuronowy.